„Оскар“ за туризма

Проучване в пет държави – Германия, Великобритания, Русия, Румъния и Сърбия, ни подреди като туристическа дестинация до Гърция, Турция и Хърватия. Хлъц! Предвид резултата, е интересно кой го е поръчал. Не е изключено отговорите да са автентични – зависи как и кого са питали анкетьорите.
Има ли обаче нормален човек, който би ни наредил до Турция и Гърция, както много й се иска на амбициозната министърка на туризма Николина Ангелкова. Още като новоизлюпена в новопръкналото се ведомство тя правеше отчаяни опити да ни нарежда до гърците. Не че в това има нещо лошо, но реалността е различна. Колко пъти обещаваше, че у нас, както в Гърция, няма да се плаща за шезлонг и чадър на плажа? Има ли го? А клетвите цените на сянката поне да паднат драстично сбъднаха ли се?
Във въпросното изследване има обаче едно заключение, което е директен удар върху Ангелкова. Че основните ни конкуренти в района водят много по-активна рекламна и маркетингова стратегия и в това отношение България изостава, което задържа туристическия потенциал на страната. Това срутва целия псевдоимидж на Ангелкова. А всяка година ведомството й получава все повече и повече пари за туристическа реклама. Как я разбира тя ли? Не помните ли как през 2015-а пред Лувъра раздаваше боб и таратор. Беше и на „Оскар“-ите по лична покана, за да рекламира България. Снима се и с куп холивудски, че и боливудски звзди, щото ония пазари били също важни.
Крайно време е Ангелкова да отчете колко туристи е привлякла в България директно от „Оскар“-ите. А и колко индийци годишно идват у нас. Ама не по оная „система“, чрез която преброи, че у нас чуждите туристи са 9 млн. при реално 3,5 млн. Но явно е такъв специалист, та от 2014-а, откогато обитава министреството, досега не се е научила да различава турист от посетител. Колко удобно, а?

Мая Йовановска

http://duma.bg

loading...