Оставам с впечатление, че след европейските избори, ръководството на ГЕРБ е в голяма заблуда

Оставам с впечатление, че след европейските избори, ръководството на ГЕРБ е в голяма заблуда. Нещо като – всичко продължава! И да паднем – пак ще бием.
Премиерът и двама-трима ключови министри, придружени с ресорни началници, обикалят с джипка по страната и питат срещаните – Как сте? Как сте? Работите ли? А така! Браво!.. Правене на политика като захарен памук по панаирите. Сладко, лепне и нищо.
Тези министри нямат ли работа? Значи министерствата могат и без тях.
Мозъчният тръст на ГЕРБ, предполагам че има такъв, вероятно е в отпуска. Иначе са необясними неподготвените слова на Борисов. В едното обяви, че България до 9 септември 1944 г. е била индустриална сила. В другото сравни Гоце Делчев и Че Гевара. Срамно нелепо! Ако мозъчният тръст е в отпуска, то речописците къде са? И най-великите лидери са имали речописци. Водачът дава указание какво иска и те работят по словото му. Правят справки, работят по изразите – думите на държавния мъж да бъдат умни, верни и народа да се гордее, че има такъв лидер. Дали ще го чете, наизустява или поглежда от време на време е без значение. Ще говори като разумен и достолепен човек!
Но не само при Борисов речописеца е в отпуск. И този на Радев някъде разпуска. Дава интервю президента. Той е експерт от класа по изтребилните въпроси. Може би най-добрия у нас. А политическата му позиция – кръгла нула. Членове сме на НАТО, но в друстранните военни отношения САЩ са нашия основен съюзник. ЕС има близо три десетки национални армии, но ЕС като ЕС няма и взвод пехотинци. Ако недай си Боже стане нещо, на САЩ ще разчитаме, защото те са диригента и на НАТО. Чест и почитания на останалите самолетостроителни държави, но реалностите са такива.
За речописеца на Нинова, не ми се говори. Той сигурно е на работа, но тя дори не го пита, а се изказва в стил – „добре, че се сетих“…
Но да се върна на ГЕРБ. ГЕРБ има да решават сериозни вътрешно партийни въпроси. Ако не ги решат, няма да оцелеят като трайна партия. Имат структурен проблем на всички равнища в организационната пирамида. Създава се впечатление, че няма нормативни протоколи за движението на информацията. Системата за кадрови подбор, отбор, квалификация и развитие не е нормативно уредена. Ценностната и идеина идентичност и отлика на ГЕРБ е размита…
Мозъчният тръст на ГЕРБ не бива да излиза в отпуска. Той трябва да се труди 24 х 7 х 12. Пред него стоят камара от дребни и едри въпроси, както партиини, така и общонационални – здравеопазване, учебници, образователните задачи на държавата, държавата и социализацията, приоритети в държавните инвестици, белите петна в държавното изграждане и пр. и пр.

Петко Симеонов

Снимка на Петко Симеонов.