Оставка на шефката на НАП-София веднага!

Прокуратурата тутакси започна да разследва уличения в корупция служител на НАП-София, по чийто случай и в петък вечер ще продължи разследването на Господари на ефира. Според говорителя на НАП обаче, това било единичен случай, въпреки че в самия репортаж стана ясно, че това не е вярно.
Сякаш там не са чели 19 минути и не знаят какво огромно ощетяване на бюджета разкрихме още миналия март, до което прокуратурата още не е стигнала:
НАП-София възстановява 1,4 млн. лв. за фиктивно начислено ДДС между 2 фирми на база „ноу хау” за тазобедрени протези, оценено от експерти на едната фирма на 7 692 983, 96 лв., без да има нито доставка, нито реално плащане по сделка – то е отложено за повече от половин година след „сделката“ на десетки вноски. Всичко това става ясно от решение на Софийския градски административен съд №500 от 28 януари 2016 г. Покрай делото изниква молба от управителката на ревизираната фирма, ясно записала: „50 % е твърде висока миза”, след като дружеството се опитва втори път да мине със същия номер…От делото разбираме, че лично шефката на НАП-София Илияна Христова подписва платежното нареждане за възстановяване на 1 352 787 лв. ДДС. Доказан факт е, че – също лично – одобрява акта за прихващане и възстановяване на ДДС и ревизионния доклад, с който се одобрява връщането от джоба на данъкоплатеца към фирмата на парите, с които могат да бъдат спасени животите на 15 болни деца или да се вдигне чудесна детска градина: „Евмолпия Аврамова, служител в отдел Ревизии на дирекция  Контрол  е имала за задача да докладва на Директора на ТД на НАП – гр. София проектите на ревизионните актове и ревизионни доклади към тях. За ревизията на Елана 1 ЕООД си спомня: въпреки, че директорът (Илияна Христова) е одобрил АПВ и РА, е попитал Аврамова за някакво притеснение по преписката и информационните системи. Тя споменала, че в тях имало налични само два записа в дневниците за покупки и продажби. Същата обяснила, че не е компетентна по законосъобразността на проверките по чл.177 ЗДДС. Директорът на НАП-София не се притеснява от това, не вика друг служител, който да има съответните компетентности и въпреки дадените при селекцията в работната карта индикации за проблеми, дава своето съгласие и подписва платежните нареждания за неправомерно възстановяване на Елана 1 ЕООД на ДДС в размер на 1 352 787 лв”, разказва в съда свидетелка по делото.
От което разбираме, че в НАП-София са наясно през цялото време с онова, което съдът безспорно установява по случая:

Договорът, от който произтича източването на хазната с 1,4 млн. е между свързани лица.
Не може да се докаже дори посещение на данъчни във фирмата
Няма съставен протокол, което е задължително по чл. 50 от ДОПК
Данъчните са приели за достатъчен аргумент за плащане фактура и приемо-предавателен протокол
Не е установено достоверна ли е оценката за 8 млн. на ноу-хауто
Няма насрещна проверка в свързаната фирма, през която се точи ДДС
Няма плащане, няма внесен данък, няма реализация на продукт по сделката с източване
НАП-София е знаела, че няма да бъде внесен данък – отговорното лице в 2-те фирми е едно и също
НАП – София е знаела, че управителят е сменен само 3 месеца преди „сделката” и единият е баща на другия
Софийският административен съд заключава, че „негативното влияние върху фиска на извършените нарушения, които са особено тежки” е нанесло „съществена вреда на гражданите и НАП”.
„Междувременно, 19 минути намери още интересни подробности, свързани с натрупването на скъпи недвижими имоти от шефката на НАП-София, която блести и с влог в КТБ на стойност 113 000 евро. Разбрахме защо тя не е декларирала задължителната пред Сметната палата стойност на придобиване на апартамент и имение от 3,2 дка с къща. Разбрахме също какво още е „пропуснала” в своята декларация, което е наказуемо. Разбрахме и какви други дарения е получила от лице в пенсионна възраст, притежаващо верига от апартаменти, придобити от сделки „ с цена, значително отличаваща се от пазарната”, което е в пряко нарушение на ДОПК.
Когато не е дори директор на НАП-София през 2009 г. Илиана Христова успява да купи огромен апартамент в София от 142 квадратни метра и е „забравила” да запише в декларацията си към Сметната палата цената на придобиване или че е дарение, въпреки че не дели имота с никого, а по онова време цените са още на предкризисния си връх и няма апартамент в милионния град, който да се продава за по-малко от 1000 евро реално. По онова време дори един квадратен метър е в размер на няколко нейни заплати. А 142?
Забравила е да запише и парите, които е похарчила за закупената през същата 2009 г. къща с двор от 3,2 дка в село Трудовец, недалеч от столицата. Това е годината, когато тя се завръща на бял кон в НАП с идването на ГЕРБ на власт, но все още не е само чиновничка. Впоследствие се издига, покрай на прочутата ревизия за веригата от апартаменти в най-елитния квартал на София на тогавашния вицепремиер Цветан Цветанов. НАП успява да докаже, че стотиците хиляди левове, които струват дори само по занижената данъчна оценка, са от мизерните пенсии на тъста и тъщата на втория човек в ГЕРБ. Тук даже е излишно да се коментира дали и тя като Цветанов е възпитаничка на НСА – един ВУЗ, който се очерта по-успешен от всички в подготовката на висши кадри за властта, или не е. Фактите са достатъчно показателни.

През 2013 г., когато става шеф на НАП – София, тя подава забележителна декларация пред Сметната палата. От нея разбираме, че в система, където шефът на НАП има заложен максимум на брутна заплата (и то чак през 2015 г.) от 1527 лв., дама с ранг две нива надолу (за замовете му таванът на заплатата е 1462 лв., а тя е под тях) може да си позволи да носи аксесоари от най-елитните италиански и френски марки, всеки от които по-скъп от месечното му възнаграждение. И не само.
Оказва се, че тя разполага с влог, който декларира като 105 205 евро или 205 763, 10 лв. И то не къде да е, а в прословутата КТБ. С времето той достига фамозните 113 095 евро или 221 194,59 лв., както и влиза в списъка на ВИП клиентите на банката, излязъл след фалита й. Парите са колкото заплатите й за 20 години.
При това влог с някакви особени условия, както прочитаме в следващата й имотна декларация, подадена през 2014 г. В нея тя декларира доход от лихви в размер на 15 434 лева. Основният лихвен процент в България по онова време е пъти по-нисък.
В опит да я оправдае, НАП коментира пред 19’, че дамата е продала апартамента си, за да направи влога. Само че това е ЛЪЖА, тъй като апартаментът от 142 кв.м със забравена от нея цена – очевидно голяма 6-цифрена сума, и влогът фигурират в една и съща декларация на Христова, а и в следващата не е упомената продажба. За неверни данни в декларациите пред Сметната палата се носи сериозна отговорност!
По-любопитно логически е да се види, че Христова е спестила от заплата само 7575 лв. Колко време трябва с тези темпове, за да се стигне до депозит от 221 194,59 лв.?

При това публиката трябва да знае и още нещо. От същата декларация разбираме, че е придобила и нов автомобил Опел, чиято стойност, за разлика от на апартамента, чинно посочва: 48 000 лв.
Дори покупките да са били на лизинг, как една самотна майка би могла да си позволи да гледа дете, да поддържа огромен апартамент и имение, че да й останат огромни суми за колосални спестявания и покупки на коли, плюс това да изплаща друг заем от 30000 лв., който е вписала в декларацията. Математически всичко това накуп е възможно при доход от поне 20 000 лв. месечно. Не годишно, не за 2 години.
През 2015 г. следите на парите се губят. КТБ е фалирала, предполага се, че ако не е била сред избраните, на които бе съобщено седмица по-рано какво ще се случи с банката и си изтеглиха парите, са й възстановени 196 000 лв. Даже от НАП коментираха за някакъв влог в Райфайзенбанк, където била преместена сумата. Но пред Сметната палата шефката на НАП – София декларира само два депозита от заплата – 3990 лв. и 21 545 лв. Каква е тази заплата, от която човек спестява по 3000 лв. месечно не коментираме, четем документ.
Така стигаме до декларацията от 2016 г., в която Христова записва нов апартамент, срещу който са записани две квадратури – 78 кв.м и застроена площ 104 кв.м. Този път личи цена на придобиване – 90 946 лв. и дори има произход на средствата: покупко – продажба.
В задачата се пита как през 2015 г някой намира хубав апартамент над 100 кв. в София по 450 евро на квадрат, след като цената на пазара е двойна. Даже и панелките струват над 600 евро на квадрат в милионния град. Не искаме и да си помисляме, че нещо може да не е декларирано, както трябва. Обаче някой трябва да провери.
Логиката подсказва, че въпреки невписването, може би е продаден по-големият апартамент. Обаче в декларацията такова нещо и вписване на нови парични потоци няма. Христова е записала два влога – 24 715 лв. и 4008 лв. с прозиход на средствата „заплата”. Както и да пресмятаме, изпарени изглеждат огромни суми.
От НАП коментираха, че инспекторатът им бил проверявал шефката Христова, но нищо не открил. И лично заплашиха основателя на вестника, че това, че задаваме елементарни въпроси, в които търсим математическа логика, било война. И че ще извадят информация за него пред медиите, което апропо би било нагло нарушение на закона. Сега ревизирали вестника и щели сме да видим какво ще стане. А истината е, че НАП принципно би следвало да проверява дружества. Щом говори за вестници, намирисва на това, което си и знаехме – политическа поръчка”, пише 19 минути на 13 март 2017 г.
Ревизиите, по закон те следва да бъдат максимум 3+1 месеца, траят 17-и месец в НАП-София! По една от тях, както вече публикувахме, укоряват съоснователя на вестника, че продължава издаването му. Хей така – черно на бяло в документ, който вече сме публикували.
Извършено беше и още едно незаконно действие – НАП-София заведе изпълнително дело на лице, което същия ден си извади от НАП документ, според който няма задължения. И това сме публикували.
И за да бъде циркът пълен, от 27 април 2017 г. НАП-София отказва да изпълни категорично съдебно решение за вдигане на запор върху автомобил с не по-малко впечатляващото съдействие на КАТ – София.
Оставете ни нас, но при при 40% от БВП, правен в столицата, НАП-София се фука с 35% от общите постъпления в страната. Губят се 5% от парите, а това са милиарди. Значи едни са преследвани, а над други има чадър.

Резултат с изображение за нап

http://19min.bg