ОСТАНАХА ЛИ ЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ?

Изумена съм от интервюто с Иванчева по БТВ. Напоследък не гледам български телевизии, защото усещам как мозъчните ми клетки умират в агония. А слагачеството и мазненето към управляващите предизвикват единствено гадене. Новини отдавна вече не можем да чуем от българските телевизии, които ги пречупват през призмата на управляващите, за да са удобни.

Автоцензурата в медиите е толкова жестока, че по-добре да се закрият. Да си журналист също е призвание, което изисква освен известно количество ум и разум, и смелост да разкриваш истината, съобразителност, за да не изпуснеш подходящия момент и подходящите въпроси….Публицистиката по медиите вече копае дъното. Големите журналисти на България са принудени да пишат по лични блогове и сайтове, защото няма да бъдат допуснати в свинските медии и никой няма да им даде поле за изява. Дори напротив – съзнателно са притискани, защото хората ги търсят и четат.

Това същество, което направи преди малко интервюто, не заслужава званието „журналист”. Извинявам се, дори не му знам името, значи не ме е впечатлил никога с нищо. Да имаш такъв страхотен шанс за първо интервю по един следен от всички българи казус и да се отаковаш като свиня в кочина. За да си удобен. Защото целта на интервюто се видя – не да се чуе нейната истина, а да се задават провокативни въпроси, които да убедят драгия зрител, че има нещо нередно.

Срам за цялата журналистика! Срам ме е от вас!

Медиите са петата власт. Която пета власт в момента обслужва на колене гербавите. А, уважаеми и неуважаеми журналисти, вие сте тези, които сте посредникът между управляващите и „материала” . На вас разчитаме да сте там, където има проблем, да задавате неудобните въпроси, да притискате управляващите, да РАЗСЛЕДВАТЕ. Но не….вие само се слагате на властта, по начин, който би накарал и проститутка да се засрами.

И ми е много интересно, ако например един от старите „динозаври” в журналистиката беше там вместо тази подлога, какви ли щяха да бъдат въпросите. И колко дълго това интервю щеше да се чете…..

Остава само да пожелая спокойна Коледа и празници на тази жена, която я превърнаха в символ на назиданието и урока за противниците на властта. И че ще доживеем, когато истински журналисти ще разследват истината по този случай.
И прокуратура, която вместо обслужваща властта, ще бъде обслужваща закона и истината!

Елена Гунчева