Осъзнато добутване

Истерясването на управляващите добива все по-абсурдни измерения. През последните дни къде на шега, къде на истина, най-разнообразни хора призовават за откриването на психиатрично отделение, запазено за депутати. Крясъци, обиди и взаимни обвинения се включиха във всекидневната комуникация на управляващото мнозинство веднага след края на прословутото европредседателство. Бяха заровили томахавките, докато си заминат гостите от голямото „добрутро“. Тръгнаха си европейците и нашите показаха истинската си природа. А тя е обвита в лобизъм, непрофесионализъм и постоянно променяне на мнението.
Пукнатините и разломите в коалицията на управляващите зейнаха. И се започна с постоянното прекрояване на закони, наредби, приложения… С такава скорост драскат, замазват, пренаписват, че вече съвсем му се губи краят. Превърнаха законодателството в лабиринт от неясноти и взаимно противоречащи си текстове. Всъщност, не се знае дали има противоречия – просто никой не знае какво гласи поредното предпоследно управленско решение!
На този фон ГЕРБ са се заинатили, че поне този мандат ще го изкарат до края. Все пак личното его е важно и колкото и да омаловажиха подаването на оставки, още един провален мандат ще им дойде в повече. Карат се те, миличките. Все се оказва обаче, че драмите не са принципни или идеологически. Кой да обикаля по заведенията за проверки, кой чий бизнес защитава – ей такива са търканията, особено между „малките“ партньори. Но както се оказа, „Воля“ вече потъркват ръчички за местенца в кабинета. Затова се налага управляващите коалиционери постоянно да се привикват, къде по един-двама, къде целия коалиционен съвет. Укротяват се за малко, а после пак започват да се карат – през медиите обикновено.
Волен Сидеров в сряда намекваше, че е готов да сменя Валери Симеонов от вицепремиерския пост. Няколко часа по-късно бе обявено, че лично Бойко Борисов е помирил изнервените патриоти. Толкова ги помири, че вчера нервичките им съвсем не издържаха. „Някой бутнал някой в цъфналия парламент“ – с тази перифраза на Бърнс може да опишем вчерашната драма между Валентин Касабов и Волен Сидеров. А през това време Цветан Цветанов обясняваше по телевизията колко стабилно било управлението. Коалицията дори щяла „да добута“ до края на управлението. Ето, не боляло да си признаеш! Цветанов го каза – управляващите просто добутват. Колкото да кажат, че са изкарали мандата. С цената на какво? Тук вече е страшното мълчание. Защото отговорите не са в полза на българите.
Поредният скандал между патриотите в НС забави и коалиционния съвет на управляващите. После се наложи Борисов пак да бъде обявен за свети Сдобрител. Мир и любов вече има при управляващите. Или поне до утре. Или до следващите лобистки хрумки на този или онзи… Любопитен бе коментарът след срещата при Борисов – коалицията била не само стабилна, но и осъзната! Е, сетиха се да се осъзнаят след повече от година управление. Досега безпринципно ли се обичахте? Коалицията била осъзната, и то не заради властта, не заради постовете или мястото в парламента, а заради това, че всичко останало би означавало голям хаос. Моля? Искат да ни кажат, че всичко в родината е подредено, прогнозируемо, планувано? Че знаят накъде ни водят и какво ще последва от решенията им? В тази връзка ще припомня един лаф – всичко в България е пълен хаос, само престъпността е организирана. А през това време управляващите признават как осъзнато добутват мандата. Да ни е честито! И дупе да ни е яко!

Павлета Давидова

http://duma.bg