ОТБИВАНЕ НА НОМЕРА. ВЕРВАЙТЕ НИ!!!

В резултат на все по-настоятелните въпроси какви ще бъдат икономическите и социални мерки по време на извънредното положение, правителството по утвърдена вече традиция започна да обещава. Лично ГМР се похвали, че всички нуждаещи се щели да получат помощ, Той лично много пари бил заделил за това. Разхвърчаха се по медиите едни милиони и много наивни българи се поуспокоиха, че поне от глад няма да умрат, докато чакаме пика ли, върха ли, долината ли на вируса….

След което се оказва, че не били компютни, а компоти и не са за всички, а само за някои. Другите явно трябва да мутират и да се хранят от фотосинтеза. Ведно с децата си. Тъй като остро беше поставен въпроса за родителите с деца, които са в неплатен отпуск и не знаят как да се издържат, се прие постановление, с което се отпускат еднократни помощи на такива родители.

Дотук – добре, както казал един, докато падал покрай десетия етаж. След първоначалното успокоение, изведнъж се оказва, че помощта е само за някои. Според правителството явно децата над 12-годишна възраст нито ядат, нито имат нужда от дрехи, нито от каквото и да било. Направо започват да фотосинтезират след навършване на тази възраст. Като горда майка на 14-годишен тийнейджър мога да потвърдя, че на тази възраст разходите са доста по-големи, отколкото за малко дете. А и все пак не могат да се изпратят тези деца да работят, както явно си го представят от социалното министерство.

Явно от мярката са изключени тези, които са просто без работа, но не могат да получат обезщетение за безработица, защото не отговарят на условията. Както и тези, на които доходът им надминава 610 лева на член от домакинството /за какъв период, социалните явно смятат, че не е необходимо да уточняват/. Въпреки че, може да са имали този доход, но сега да са го загубили. А за другите доходи – в извънредно положение може и те да са ги загубили. И какво правим тогава?

Самоосигуряващите се маргинали, които според ГМР тънат в пари, изобщо пък не са предвидени, явно техните деца също са мутанти, които фотосинтезират на терасата, вместо да ядат.

Нали държавата просперираше под благото ръководство на ГМР?!? Нали най-много просперитет се беше натрупал тук? Защо другите държави си позволяват да подпомогнат и то със сериозни суми почти всичките си граждани, а тук дори крайно бедните да не могат да се включат в помощта?

Ама иначе пари за чертежи на таралясниците имаше, за военна техника – имаше, за бонуси преди няколко месеца – имаше, за охрана на ГМР, който търчи като изтърван из България – има. Ама за децата няма. И на какво основание считате за деца само тези до 12 години?

Половинчати, дори несериозни социални мерки. Които като бумеранг ще се върнат към правителството, защото от интелектуален мързел може да пляскаш на малоумници и да им се радваш и да се фоткаш с тях, но когато детето ти те пита какво да яде, а ти нямаш отговор, ще се наложи не само да мислиш, но и да действаш!

Както винаги, ГМР отбива номера. Но този път на карта е животът ни и децата ни!

Елена Гунчева
* Снимката е извлечение от изискванията на Агенцията за социално подпомагане за мярката.

loading...