Отблъскващо раболепие

„Какъвто и да е Гешев, питам дали в деня, в който ще сменим Гешев, ще имаме ли върховенство на правото? Няма да имаме!… Не бива отстраняването на главния прокурор и шефа на КПКОНПИ Сотир Цацаров да бъде приоритет“. Само това изказване на кандидат-президента на ГЕРБ, а вече и на ДПС (защото е точно такъв) Анастас Герджиков е достатъчно, за да си направи всеки изводите. Оказа се човек не само на двете токсични партии, но и на „бухалките“. Една заявка за продължаване на грабежа в държавата и за толериране на корупцията, вилняла безнаказано у нас през последните 12 години благодарение и на тези двама „стожери на законността“.

Нямало смисъл да се пипа нищо. Трябвало или всичко, или нищо. Нали крайният резултат ще е същият, ако ги сменим. Много яка опорка. Само че този път няма в Банкя и в Сараите да се решава кои ще са техни наследници. И в това е разликата. И шансът най-сетне да има правосъдие. Защото смяната им е задължителна. Ако личностите нямат значение, защо да сменяме Радев с него? Според тезата му – все тая кой ни е президент.

Герджиков твърди, че не познавал олигарси, нямал нищо общо със задкулисието. Готов бил да работи с всички партии и граждани, готов бил да подкрепи всяко редовно правителство. И как ще стане, когато мнозинството българи искат възмездие, наказания и съд за тези, чийто избор е той и на чиито гласове разчита за балотажа? Той ли не знае, че Ердоган осигури тройно по-голяма подкрепа за ДПС в Турция? Не се ли усеща, че става проводник на чужди интереси?

Впрочем, приказките на професора едва ли могат да спечелят нови привърженици. Тъжно е да се гледа докъде може да се стигне с пълзене.

Нека не забравяме другото – че точно задкулисието, което го лансира, се готви за „бой последен“. Вече се появиха информации, че е спусната заповед за мобилизиране на целия електорат от изселници в Турция в подкрепа на Герджиков. Докато в момента ни приспиват, че уж Радев е сигурен, те готвят нов удар от Турция…

Затова – масово гласуване в неделя срещу ГЕРБ и ДПС! Ще оставим ли гласовете на мутри и хора от съседна страна да решат и тези избори?!

Валентин Георгиев

duma.bg