Отворено писмо до ректора на УНСС

Отворено писмо до ректора на УНСС

Неуважаем ректор Димитров:

Доскоро нищо не знаех за вашата персона (малкото „в“ в обръщението ми е съвсем умишлено).

С голяма доза досада трябваше да си направя усилието да видя що за ректор е това, който кани премиер в учебното си заведение по време на предизборна кампания! Що за ректор е това, който отдава на разположение на една партия и един политик от тази партия своето академично пространство! Исках да разбера що за човек на науката е това, който позволява университетът му да се използва за предизборна агитация на премиер, който се крие от медии и политически дебати и си говори сам на себе си чрез нелепи Фейсбук лайфове. Всеки човек, дори с интелигентност под средната, би трябвало да се изуми от подобно политическо поведение! Но очевидно не и вие!

А вие като ректор, вместо публично да обучавате студентите си в това, че академията е независима от политически натиск, вие си подлагате гърба на политик да гази институцията ви като валяк и да печели политически дивиденти от нея! Ако академичния съвет на УНСС имаше поне малко достойнство, досега да ви е изхвърлил от поста ви на ректор! Но, уви! Поведението ви много напомня на това от времето на Тодор Живков, където малки тодорживковчета като вас се влачеха по корем пред всеки партиен велможа и предизвикваха позиви за повръщане у студентите като мен, които си бяха отгледали гръбнак и не живееха в тяло на мекотело.

Докато се прозявах, четейки вашата скучна академична биография видях, че сте стажували не в един или два западни университета – в Германия, Холандия, Белгия, Швеция. Австрия, САЩ… искам да информирате обществото – в кой от университетите на Запад, където сте се подвизавали, сте виждали политици да обикалят кампусите в предизборни кампании? И то във формат да си говорят сами – без студенти, преподаватели и медии да им задават въпроси в ефир?

Вие искате от уволнения от вас преподавател да ви даде доказателства за това, че в УНСС се е извършвала предизборна агитация?! Самото ви искане показва колко нелеп човек сте и колко неадекватен сте за дадения ви пост!

Цяла България видя срамните лайфове на премиера, включително и от УНСС! ТЕ СА ДОКАЗАТЕЛСТВОТО ЗА ПРЕДИЗБОРНА АГИТАЦИЯ! И това, че вашата глава не може да процесира това, означава, че вие не разбирате абсолютно нищо нито от академична нито от медийна свобода. Добре, че вашият преподавател по комуникации, г-н Осиковски, осветли пред целия български народ вашата нелепост, която злепостави не само вас, а и цялото ви учебно заведение с всички в него! ВИЕ СТЕ СРАМ И ПОЗОР ЗА АКАДЕМИЯТА!

Татяна Кристи