ОТГЛЕЖДАНЕ НА ОВЦЕ И ДИВ ПОПУЛИЗЪМ

Колкото по-прост е народът, толкова по-популярен е популизма! Ще започна с тълкуване на думата: Това е примитивна политическа тактика, която има за цел да заблуждава и манипулира народните маси чрез щедро раздаване на обикновено неосъществими обещания и др.; демагогско флиртуване с тълпата.
В България това е основна политическа практика. Защото хората, които не вярват дори на себе си, вярват в хора, които им казват, че ще ги оправят за няколко месеца, че ще им развалят черна магия, че трябва да помогнат на полицията, като метнат едни пари през балкона. Наивен, дебилен, прост народ. Липса на адекватно образование, което да позволява на хората да излизат от училище поне минимално подготвени за живота – учи се теория на относителността, но не се учи кога и как да се подписваш, кога да сключваш писмен договор, какви са ти гражданските права….явно родните просветители смятат, че е по-важно да знаеш скоростта на светлината, отколкото как и къде например да се оплачеш, че ти нарушават трудовите или гражданските права.
Медиите са изцяло посветени на изглаждане на мозъчните гънки на материала – то не бяха латино сериали, турски сериали, малоумни публицистични предавания, на кафета с кифли и на уиски с мутри, новините, започващи винаги с маловажното….колко му трябва на един необразован и неособено интелигентен човек да се подава на манипулация.
При хипнозата има едни правила – за да хипнотизираш човек, е много важна предварителната подготовка, обстановката, и когато се отпусне, вече е твой. Същото правят и с хората – умишлено, нагло, упорито налагане на затъпяването като основна психологическа черта на българина. Цел – да се превърне в СЪВЪРШЕНАТА ОВЦА! Подходяща за стригане и колене и лесна за отглеждане, непретенциознна и блееща!
На този фон дивият и питомен популизъм избуяват като бурени напролет. Ще ви намалим цените, ще ви увеличим пенсиите, детските, ще ви, ще ви….то най-накрая ще ни…ама късно го разбираме!
Не мога да разбера как човек дори със среден интелект не се замисля, когато му кажат, че ще вдигнат минималната работна заплата и пенсия. Нали те се обвързани с други неща, а и бюджетът е скачен съд – ако даваш повече за едно, намаляваш от друго. Как веднъж не чух смислен въпрос – ОТКЪДЕ, ПО ДЯВОЛИТЕ, ЩЕ ГИ ВЗЕМЕТЕ? Няма!!!
Няма въпроси! Няма мисъл! Има телешки възторг от обещанието.
Защото интелектът и професионализмът в милата ни родина се изкореняват веднага. Не се допускат експерти и мислещи хора във властта – дори на най-ниско ниво. Камо ли в медиите. Мислещи журналисти почти не останаха. А останалите си пазят хляба – и луканката, разбира се, когато са направили подходящото интервю с мазни въпроси!
И продължават. И слушаме….ДОКОГА?

Елена Гунчева