Отклонения

Главният секретар на МВР обяви вчера, че международно издирван престъпник се бил „отклонил от затвора“. Пет минути по-късно същият този Младен Маринов обяви, че лицето е „напуснало“ мястото за лишаване от свобода. Цялата държава, дори и децата, отлично знаят, че Владимир Пелов избяга от затвора. Направи го въоръжен, посред бял ден, в центъра на столицата. За най-първата професионална фигура в МВР обаче екшън сценката е просто „отклонение“. Сякаш престъпникът е бил на разходка и просто е свил в грешната пряка. Едва ли не по невнимание… Май в нечий главен мозък има някакво отклонение и видимо неосъзнаване на реалностите и служебните отговорности!
Май и самото МВР се е отклонило от основните си функции. Защото все повече хора се чувстват застрашени и изоставени. От месеци в Ботевград се оплакват, че полицаите са малко. Депутати сигнализират министъра, той се оправдава, че прави всичко по силите си, а несигурността расте  ли, расте. И не, Ботевград не е изолиран случай! Не една и две са къщите, в които самотен възрастен изтръпва при най-малкия шум в двора. Защото знае, че няма кого да извика за помощ, а ако тя дойде – ще е много късно.
Цветан Цветанов се впусна да хвали МВР, което едва ли не си е свършило работата. Да, ама не. Намериха Пелов, само защото беглецът реши да разчиства сметки и да стреля по бивше аверче. То пък се оказа достатъчно бързо да му „свети маслото“. Иначе МВР още щеше да „получава информация и проверява сигнали“, а рецидивистът щеше да си пие ракийка някъде на спокойствие. Някаква прокурорка пък се изцепи, че разследващите нямало как да знаят как точно изглежда и променил ли се е издирваният. После се чудим защо един куп престъпници с години са обявени за национално, международно и какво ли не издирване. Една брада и качулка, и убийците ставали неузнаваеми, така се оказа.
Главният секретар на МВР пък се оплаква, че получавал ненадеждна информация. Всичко било проверено и изчистено обаче. Премиерът реши да е контра – бил им се скарал, че се дънят. 4-5 пъти се измъквал беглецът.
Отклонение е в която и да е държава хората да се „шегуват“, че една чистачка е по-страшна от надзирател. Освен това излиза, че един престъпник е по-ефективен от разследващ полицай. Медиите пък за пореден път се оказаха по-информирани от редица държавни органи.
Май цялата система на МВР се е отклонила „лекичко“ и е кривнала по нанадолнището. Очевадно е, че са необходими мерки по стабилизирането, както и връщането й в правия път. Само с констатации, че пари, хора и техника няма, престъпността няма да изчезне! Въпросът е ще се намери ли достатъчно воля, кадърност и упорство това да стане. С това управление обаче няма как.

Павлета Давидова

http://duma.bg

loading...