Откриха мистериозна игра на смъртта в Египет

Смъртта винаги е предизвиквал особен интерес от хората по света както в миналото, така и днес. Във всички векове сме се опитвали да разберем каква е тайната на дълголетието и дори на вечния живот, както и дали съществува задгробния живот.

Все по-често при археологичните разкопки се намират доказателства за това, че и преди стотици години жителите на света са правили опити да се свържат със света на мъртвите, но и да разгадаят загадките на края на земното ни съществуване.

Във вестник Мирър бе публикувана интересната статия относно това, че е била намерена древна дъска в Египет с името игра на смъртта. Донякъде тя наподобява известната дъска Уиджа (агл. Ouija Board), която и до днес се използва при осъществяването на различни ритуали и опити на хората да се свържат с мъртвите.

Невероятната находка е на възраст от около 3500 години, като това беше съобщено от учените в Белгия, а именно от университета в Маастрихт.

Дъската се съхранява в музей в град Сан Хосе от далечната 1974 година. Едва днес обаче за първи път тя се изследва толкова обстойно. Според изследователите под ръководството на учения Валтер Крист, тя се е ползвала от 18-та династия на фараоните на Египет.

Причините за това предположение се основават на факта, че дъската има характерните признаци на това време. От друга страна, обаче находката наподобява и дъските, които са използвани през Средното царство, а именно по време на 17-та династия на фараоните.

Именно затова учените изказват предположени, че дъската игра на смъртта е датирана от преходния период на тези две династии. Изказват се и предположения, че може да датира преди управлението на Хатшепсут, а именно отново около 18-та династия.

Смята се, че тази дъска представлява игра за двама играчи, като съответно всеки хвърля зара и мести своята пионка. Има две тези, като едната се основава на това, че тя е била използвана чисто за забавление по онова време, докато според другата е била употребявана от жителите по онова време, за да се свържат със света на мъртвите и да контактуват с тях.

Йероглифите на нея са различни, включително има такива на вода, но не и символизиращи душата по онова време. Крист отбелязва, че е възможно дъската да символизира донякъде представите за задгробния живот в миналото върху дъска за игра.

Учените смятат да използват начина на радиовъглеродно датиране, за да разберат по-конкретно през коя династия е била създадена тази игра. Резултатите от изследването са били публикувани в журнала Journal of Egyptian Archaeology.

https://sanovnik.bg/