Откриха таен тунел за бягство от „Азовстал“

Украйна е предложила тежко ранените украински бойци от Азовстал да бъдат изведени чрез хуманитарен коридор, а в замяна да предаде руски пленени войници по правилата за размяна на военнопленници, съобщи украинският вицепремиер и министър на реинтеграцията на временно окупираните територии Ирина Верешчук в канала си в Telegram.

„Засега е невъзможно да се деблокира „Азовстал“ с военни средства. Защитниците на „Азовстал“ не искат да се предадат в плен. Това е достойно за уважение“, заяви тя.

Верешчук отбеляза, че украинското правителство работи по различни варианти. Тя отбеляза, че нито един от тях не е идеален, но „ние не търсим идеален вариант, а работещ.

„Като първа стъпка предложихме на руснаците такъв обмен: да изведем нашите тежко ранени момчета от „Азовстал“ по хуманитарен коридор. В замяна предаваме пленените руснаци съгласно стандартните правила за обмен на военнопленници. Все още няма споразумение. Преговорите продължават“, съобщава Верешчук.

Междувременно, ръководителят на руския батальон „Восток“ Александър Ходаковски съобщи в канала си в Telegram, че са успели да намерят таен изход от територията на „Азовстал“, съобщават световните издания.

Съдейки по следите, противникът им го е използвал, за да се доближи до водата.

Според него войниците от ВСУ са се придвижвали по тунела до тръбите в близост до железопътните релси – дължината му е поне три метра, а ширината му позволява на човек да се движи свободно в него.

След като излязат, те отиват до реката, където се запасяват с вода. Ходаковски е заявил, че тунелът сега е блокиран.

С превземането на Новоселовка в ДНР руските войски и войските на ДНР разделят групировката на ВСУ на две части.

Съюзените сили окупираха Шандриголово в Лимански окръг и влязоха в бой за Новоселовка.

Сега превземането му разрязва групировката на ВСУ на две и оставя Лиман без маршрут за тежка подкрепа: остава един разрушен мост към Славянск и прострелвана магистрала.

Местните жители съобщават, че руски войници вече са окупирали Новоселовка, съобщават световните издания.

blitz.bg