От Тулупия, с любов

В последно време из фейсбук се върти саморъчна карта, подписана нечетливо, на която е нарисувана държавата Тулупия със столица Тиквенбург. В Тулупия всичко има втори, че и трети план. В Тулупия всичко е подчинено на крепенето и спасяването на Главния тулуп. В Тулупия опозицията е виновна за всичко – за успехите и провалите на управляващите, за собственото си състояние (естествено) и дори за състоянието на миналото и проекциите на бъдещето. По това има пълен консенсус не само сред управляващите, но дори и в средите на опозицията. Последното се приема като свидетелство за мъдростта на Главния тулуп.

Още един щрих, за да схванете

нравите в Тиквенбург 

където е съсредоточена цялата власт и комай цялата икономика на Тулупия. Там битумът тече по улиците, които нямат тротоари, правят се по четири ремонта на вече ремонтираното, а камъни в бъбреците се лекуват чрез пътуване в трамвай. Въпреки това управителката на града, известна като Графинята, я избират всеки път, въпреки подозренията за шашмалогия с бюлетините, защото, а е паднала Графинята, а се е сгромолясал и Главният тулуп. Така тиквенбуржци са заложници на инстинкта за оцеляване на Тулупа.

Видимо, на картата Тулупия прилича на България, а Градът на тиквите е на мястото на София, но пък страната граничи с Малта и Кипър, което решително отхвърля всяка прилика с реални страни, хора и събития. И все пак, и все пак…

Но докато имагинерната Тулупия води своя виртуален живот, в съвсем реалната България, където обещаният от министър-председателя Бойко Борисов „Ад“ настъпи още преди две седмици и вече го живеем, населението бе сюрпризирано от социологическото проучване на агенция „Алфа Рисърч“, което може да бъде обобщено с три думи: Бойко мачка Радев. Т.е. това е едно много важно изследване.

Да, отделено е подобаващо място и на БСП, която според проучването сериозно е влошила своите позиции, като е загубила спрямо декември една трета от потенциалните си избиратели (от 21,5 на 12,2%). Разбира се, в условията на сериозни вътрешни разногласия и масирана медийна атака отвън както социалистическата партия, така и нейният лидер, няма как да не понесат рейтингови загуби. Но не БСП заема централно място в това изследване, нито обира лъвския пай от коментарите за него. Друг е обектът.

Както вече широко бе тиражирано, в изследването се посочва, че след направено телефонно проучване сред 1000 души е било установено, че президентът Румен Радев губи подкрепа и сега има 40% одобрение срещу 25% неодобрение (ръст с 15 на сто спрямо декември м.г.), докато министър-председателят Бойко Борисов го е настигнал по одобрение и се радва на „само“ 31% неодобрение. Т.е. това е изследване, което Борисов силно одобрява, защото не е хубаво да си спасил българите от мигранти и коронавирус, а те да не те одобряват. Сега нещата си идват на мястото и нараненото самолюбие на премиера е

намазано със социологически мехлем

Сегашното обществено-политическо положение е уникално и социолозите си дават сметка за това. От агенцията посочват, че има „доста сериозно обръщане“ на електоралните нагласи, но с уговорката „дори да е само временно“. Това е много важна ремарка и тя не бива да се подминава, защото: как, ако нещо е временно, може да бъде сериозно. Няма сериозност в мимолетните неща, има само незадоволеност.

Политически анализатори вече отбелязаха, че анкети по време на криза като сегашната, където има заплаха за живота и здравето, винаги биха показали по-високо доверие в управляващите в момента, защото хората са склонни да декларират доверие в тези, от чиито действия зависи тяхното оцеляване. Изпълнителната власт е с предимство, защото винаги може да упрекне опонентите си, че с критиките си вредят на „спасяването“ на хората. Оттук и Борисов, благодарение не на последно място на доминиращото му място в медиите и избраната свръхагресивна информационна тактика, която повече прилича на сплашване, черпи по-голямото си предимство спрямо Радев.

Президентът беше обвиняван, че едва ли не е избрал икономиката пред здравето. Няма такова нещо. Никъде президентът не е казвал, че трябва да се постави икономиката над здравето. Той обаче неведнъж каза, че може да се стигне до ситуация, когато гладът да победи страха. И тази опасност не беше и все още не е въображаема. Имплицитно се внушава, че премиерът Борисов е заложил на обратното и това му е донесло дивиденти. Такива има, но те лежат в малко по-различна плоскост. Преди месец държавният глава заяви, че няма да влезе в хора на паниката днес, колкото и рейтингово да изглежда това, и си удържа на думата.

В изследването обаче има любопитен въпрос: „Чии позиции са по-близки до Вашите по отношение на икономическото възстановяване, след като отмине пикът на кризата с коронавируса?“ Тук 28% от анкетираните смятат, че по на сърце са им позициите на Бойко Борисов, а 24% – тези на Радев. Тук е уместен въпросът към изследователите дали „позиция“ и „мярка“ е едно и също, защото позиции се заемат, мерките се прилагат, и ако от едното може и да няма полза, то

второто може да нанесе вреда

Ако приемем, че са едно и също, то възниква друг въпрос. Какво точно одобрявате, хора?

Въпросът е повече от резонен, защото на 16 април премиерът обяви, че правителството подготвя план за излизане от икономическата криза, но на 24 април в парламента Бойко Борисов не можа конкретно да го опише. Когато лидерът на БСП Корнелия Нинова му каза в очите, че кабинетът няма план, той реагира, като сравни парламента с театър. По-нататък. Единствената функционираща мярка е 60/40, която обаче бизнесът определи като неработеща, защото само 4%, а по други данни – под 1%, от фирмите от сектора на търговията и услугите са се възползвали от нея. Но пък между тях са отборите на приближени до властта бизнесмени, на медии с проправителствена позиция. Или одобрявате схемата на кабинета за безвъзмездна помощ за малки предприятия, отчели поне 20% спад на оборота през април, която дълго време тъпчеше на място? А може би одобрявате раздаването на кредити вместо помощи на безработните?

Всъщност кои са мерките (позициите) на президента за възстановяването на страната? Президентът не е предлагал нищо конкретно, защото не е в изпълнителната власт и е голям въпрос доколко е уместно неговите позиции да се сравняват с мерките на кабинета „Борисов 3“, на които много хора им берат вече гайлето. Ето една от тези позиции.

Румен Радев предложи още през март правителството да реализира „убедителен пакет от социални и икономически мерки в подкрепа на най-силно засегнатите в тази ситуация – малкия и средния бизнес и хората, които ще загубят работа, сигурност, спокойствие и перспектива за своето бъдеще“. Извинете за дългия цитат, но какво имаме в момента? Бум на безработицата. В 11 областни града тя е вече над 10%. Само за месец са прекратени 176 000 трудови договора, казват от Асоциацията на индустриалния капитал. Синдикатите вещаят втора вълна на безработица. Освен това, няма данни за броя на хората, пуснати в неплатен отпуск, казва бившият социален министър Иван Нейков. За малкия бизнес грантовете ги няма. Вместо помощи – бързи кредити.

В изследването на „Алфа Рисърч“ се твърди, че 52% от анкетираните одобряват социалните мерки на правителството във връзка с кризата с коронавируса. Това е забележително заявление на респондентите. В най-бедната страна в ЕС, с най-малък социален пакет от помощи да има такова голямо одобрение е постижение, достойно за дитирамбене. Като насмешка над тези хора обаче прозвучаха постфактум действията на кабинета, който във вторник първо обяви, че ще има намален до 9% ДДС за храните от първа необходимост, а час по-късно се отметна. Тук само може да припомним думите на Любомир Левчев, казани по друг повод: „Другарю Живков, никой не може да ми забрани да ви обичам!“ Знаем как свърши после това.

В заключение трябва да се каже, че изследването на „Алфа Рисърч“ е навременно и оправдава възлаганите му надежди, и дори с мъничко ги надминава, но не толкова, че да има пълно щастие. Все пак, ГЕРБ не качват подкрепа, дори падат малко, а само печелят заради моментния срив на БСП. Надяваме се обаче, че в следващите изследвания това опущение ще бъде поправено. Все пак партията на шах продължава… Упс, той играе белот.

автор: Георги Георгиев

https://duma.bg/

loading...