Ох, баня, ох, кеф…

Тези дни една легенда се завърна. Малко пресилвам, но нали трябва да спечеля вниманието ви още с първото изречение. Не е точно легенда, виц е. Вицът, с който през 1994 г. цяла България се гавреше със софиянци: „Ти от София ли си, или така си миришеш?“. Тогава кмет беше Александър Янчулев, син деятел от първите дни. Демократите още се учеха да управляват. Процес, който продължава и до днес…

Този кмет направи много за София. Възстанови герба на столицата във вида му от 1900 г., изработено беше знаме на София, обявен беше Ден на София – денят на св. мчци Вяра, Надежда и Любов и майка им София, и други такива символични работи. От практичните си спомням, че направи два булеварда еднопосочни, което малко облекчи трафика. Но това, с което ще го запомним, беше страшната водна криза и водният режим от края на 1994 и началото на 1995 г., когато язовир „Искър” беше източен и градът остана на сухо с месеци. Тогава работех в един вестник и ката ден отчитахме нивото на язовира, както се отчита нивото на Дунава – в сантиметри. И така им тръгна името на софиянци, че не се къпят.

Тези дни кошмарът се повтори за част от столичани. „Топлофикация“, любимата касичка на политици от всички разцветки, спря парното, а с него – и топлата вода на няколко квартала за период от време, който изглежда твърде голям, ако разделя две къпания. По стара българска традиция нормалният срок между две къпания е една седмица. Е, има, разбира се, и маниаци, които се къпят всеки ден. Чувал съм даже за такива, които вземали душ и сутрин, и вечер. Но като цяло населението се придържа към традицията – трябва, не трябва – къпе се всяка седмица. Сега на някои им се събраха и по две, и по три седмици без баня.

А пък ние, по наша си собствена традиция, колчем стане дума за българин и баня, неизменно се сещаме за едно от първите открития, които прави Константин Иречек, наблюдавайки българите от онова време (1881 г.): „Двамата Петковци мразят водата – единият за пиене, другият за миене“. Единият Петко е дедо Славейков. Той бил любител на винцето и почвал от рано. Обяда си винаги поливал с няколко оканици червено винце, а след това похърквал в парламента. За който не знае, оканица е съд за вино и ракия. Идва от „ока” – стара българска мярка, равна на 1283 грама. Значи не е бил любител, професионалист е бил. Другият Петко, дето мразел водата за миене, е Петко Каравелов. Жена му, Екатерина Каравелова, молела Стамболов, като ходи на баня, да вземе и бай си Каравелов, щото той сам се не сещал да иде…

123 години след Иречек депутатът от НДСВ, а впоследствие и гуверньор на БНБ Иван Искров заяви от трибуната на НС: „И на мен ми омръзва да се къпя всеки ден…“. Тогава работех в „Монитор“ и предложих на Блъсков да отворим рубрика: „Днес да почерпи“, но той имаше работа да върши с НДСВ и не щя… Изобщо в НДСВ не им беше чист косъмът. Помня, че на Шулева в родния й Велинград й подариха доживотен билет за баня и тя го прие! Градската баня!

След Иречек и Бърнард Шоу ни изтипосва в пиесата си „Оръжията и човекът”. Тя се играе за сефте през 1894 г. и премиерата й има огромен успех, след което е показана на много сцени в Германия и Австрия. И много е повлияла на мнението, което Европа си е съставила за нас. Думите на Чърчил за оня балкански народ, дето си честити баня, от тая пиеса са вдъхновени. В нея съпругата на един от главните герои се оплаква, че я боли гърлото. Мъж й, м-р Петкоф, й вика: „Така е, като миеш врата си всеки ден… Не трябва да се отива толкова далеч с тия модерни порядки. Цялото това миене няма как да е добро за здравето, не е природно. Един англичанин в Пловдив се поливаше със студена вода всяка сутрин. Отвратително! Всичко идва от тия англичани: те са мръсни заради климата си и трябва непрекъснато да се мият… Нямам нищо против едно хубаво миене веднъж седмично за човек на моето високо положение, но всеки ден е направо прекалено…”.

А пък Райна, дъщерята на Петкоф, обяснява на един швейцарски капитан, че „хора в нашето положение мият ръцете си почти всеки ден“… Цитирам по колежката Веселина Седларска. Обаче тя, понеже е патриот, като писа за Шоу, разказваше пиесата с негативни конотации спрямо автора, та един читател беше контрирал с реплика под текста как намерил ученически бележник на леля си от 1933 г., на последната страница на който имало правила за добро поведение на ученика: Да лягам рано, да си уча уроците, да уважавам възрастните, да се къпя редовно, а краката си да мия всяка седмица.
Та не е съвсем неправ Шоу. Но забравя и те кога се научиха да се къпят. И колко време се къпаха, преди да им омръзне?!

По лани “Дейли Мейл” публикува проучване, според което 41% от британските мъже и 33% от жените не вземат душ всеки ден. Тръгнала нова мода да се къпят през ден, през два, а 12% заявили, че се къпят веднъж седмично. Сред младите 37% заменяли къпането с пръскане с дезодорант.

И така, ние си седяхме на нашето си положение и тия, дето бяха уж много културни и ни се присмиваха, че си честитим баня, дойдоха на нашия. Помнете ми думата, и с демокрацията така ще стане. Сега ни сочат като изостанали, но на следващия завой на историята пак ще ни дишат праха.

Новата тенденция сред англичаните се обяснява с научни открития. Учените, които открай време са известни, че ги мързи да се къпят, открили, че всекидневното къпане лишавало кожата от важни за нея натурални етерични масла. Може и така да е. Човешката кожа отделя всякакви секрети. Например в „Покушението” на Лий Чайлд се споменава за едно вещество – сквален, което се използвало като смазка за фини механизми, например часовници. И там един часовникар обяснява, че в естествено състояние скваленът се срещал само в черния дроб на акулата и в мастния секрет по кожата около носа на човека. На мен, вика, като ми потрябва смазка за някой часовник, гребвам с нокътя от гънката край носа си. Но веднага ще побързам да ви осведомя, че този герой е бивш руснак. Щото да ти се събере в гънката до носа достатъчно смазка, че да си гребнеш, все пак трябва доста време да се събира.

Пък в една друга книга, „Устоите на Земята”, се споменава как сред англичаните от средните векове се е смятало за правилно жените да се къпят всеки месец, а мъжете – само на Великден и на Архангеловден. И ако някой рече да се жени, традицията позволявала да се изкъпе и още един път. Тъй че и англичаните имат традиции в некъпането. Нали знаете, че те имат Орден на банята? The Most Honourable Order of the Bath. Останало им е от времето на рицарите. Тогава, преди да посветят някого в рицарско звание, го изкъпвали. И често това било единственото изкъпване в живота.

Ами Франция? Историците се възхищават от Луи XIV, Краля Слънце. Едни от най-ярките личности на Франция тогава са живели и творили – Молиер, Расин, Корней, Лафонтен, Боало, Колбер… Даже началото на социализъма тогава е турено от Сен Шаман. Дето вика моят приятел Сан Антонио, тогава именно „навред по земното кълбо се напъвали да говорят, да мислят, да ядат и да се чифтосват по френски”. И прашките тогава са измислени, само че са им викали фронда. Може би дори и задната фронда… Но този Крал Слънце се е къпал само веднъж през живота си. И то щото паднал в една река. Миришел на пор вдовец, дето се казва.

Та не бива да ставаме нихилисти на тема българска хигиена. И другите народи не са баш чистофайници. Защо според вас, като почна войната в Афганистан, точно на българския контингент възложиха да къпе обединените войски? Не ще да е без нищо. И свършихме добра работа. Изкъпахме 45 406 каски. После и в Ирак ни искаха със същата цел, но ние отказахме. Както и да е.

След английските учени и дерматолози от Ню Йорк предупредиха, че катадневните душове са вредни за кожата, защото я изсушавали и предизвиквали раздразнения. Освен това унищожавали полезните бактерии, което пък увеличава риска от инфекции. Съветваха да се взема душ на 2-3 дни, а през останалото време хигиената да се поддържа с влажна кърпа.

Добрутро! Още през 2002 г. д-р Филипов си разработи лична концепция за енергийна ефективност, в която записа, че трябва да се премахне вредната практика на къпане всяка седмица и да се замени с изтриване с влажна кърпа.

В светлината на новите научни открития и предвид на ценовата политика на „Софийска вода“ и другите води, все повече българи ще живеят здравословно. Социално поносимата цена на водата за София била 10.01 лв. на кубик. Представяте ли си?! Това не само ще откаже маниаците от ежедневното къпане, ами ще постави под въпрос и обредното великденско къпане при пенсиите.

Знаете ли колко вода отива за една минута под душа? 17 литра, научно е изчислено. За едно бързо къпане – 62 л. При пенсионерското къпане отива почти двойно. Те пуснат душа и забравят. И почнат да се питат: „Абе, аз пуснах ли душа?”. И пак го пуснат… И така, по няколко пъти. И тя водата си тече.

Затова няма да се уморя да повтарям, че не е важно как ще се измиеш, важно е как ще се избършеш. Сутрин с една леко навлажнена носна кърпичка се забърсват лицевите пространства. Допустимо е на две-три седмици тая процедура да се прилага и към цялото тяло. И толкова! Всичко друго е от Лукавия… Понякога си мисля, че огромният резерв за икономии е на друго място. На „Софийска вода” й се губели 50% от водата, а на някои места по родината се губели до 80%. Но за да се оправи това, си трябват инвестиции. А тия хора са дошли тук да изкарат некой лев, не да ни оправят инфраструктурата…
Както и да е. Истината е, че прекаленият чистник и Богу не е драг. Мислите ли, че Христос се е къпал в пустинята? Да, бе!
Циганите са прави – къпе се само тоя, който го мързи да се чеше

retro.bg