Още въпросителни: ББР е отпуснала много по-ниски лихви на две от компаниите, получили огромни кредити

„Одитният комитет ми даде информация, че в Търговския регистър се вижда, че две от фирмите от топ 8 на Българската банка за развитие са се финансирали на много по-добри лихвени условия от предишните им кредити… Разликата в лихвите е с около 5%. „Техномаркет“ е получил кредит с лихва 2%, а преди ББР лихвата му е била 7%. При „Транспект“ виждаме вместо 9% от предишен техен кредит, сега имаме 4%… Предложенията за лихвата са от Управителния съвет“. Това съобщи пред БНР служебният министър на икономиката Кирил Петков.

Припомняме, че „Мaркeт инвecтмънт“ AД e дружecтвoтo, кoeтo cтoи зaд вeригaтa хипeрмaркeти зa битoвa тeхникa „Тeхнoмaркeт“. Упрaвитeл нa фирмaтa e Бoриc Зaхaриeв, чиeтo имe ce прeплитa c тoвa нa Делян Пeeвcки в рaзлични кoмпaнии. “Мaркeт Инвecтмънт” и “Булгaртaбaк Хoлдинг” ca coбcтвeници нa “Тeхнoмaркeт Бългaрия” дo 2019 г.

Coбcтвeници нa „Трaнcпeкт“ AД ca Гeoрги Aтaнacoв и Cтoян Динeв. Фирмaтa e ocнoвeн coбcтвeник нa “Юниoн Ивкoни” и “Груп Плюc”. Прeз гoдинитe в упрaвaтa нa „Юниoн Ивкoни“ имaшe дeпутaт oт ГEРБ, a в eднa oт дъщeрнитe фирми учacтвaшe cин нa дeпутaт oт ДПC.

По темата за ББР пред БНР Петков допълни: „Банката е прекалено е ликвидна от позицията, която я виждаме. Въпросът е как се използват средствата, и то публични. Тази банка има ангажимент към обществото. Целта ѝ е да дава кредити на малки и средни предприятия, които не могат да се финансират от търговски банки, защото са прекалено иновативни, прекалено нови. В момента трябва да работим с останалия ресурс в банката, за да направим възстановяване на малкия и средния бизнес в България… Когато 1 млрд. лева от твоите пари се изхарчват, не е лошо да се загрижиш защо. Като принципал вече втора седмица се боря да видя къде са отишли 1 млрд. лева от парите на данъкоплатците“.

В предаването „Политически НЕкоректно“ министърът очерта и пътя по смяна на Надзорния съвет на ББР: „Вярвам, че ще имаме възможност за смяна на Надзорния съвет, ще можем да прегледаме работата на УС и да решим и там кадрови решения… Хората за новия Надзорен съвет са големи професионалисти и се надявам, че ще направят целесъобразността ѝ да бъде максимално добра за интереса на малките и средните предприятия“.

Министър Кирил Петков посочи и две други „притеснителни места“, върху които е приоритетният фокус на работа – Държавната консолидационна компания и Българската агенция за застраховане

Fakti.bg