ПАК СИ НАДУХМЕ ПЕРКИТЕ В ПАРИЖ!

По бреговете на Сена, чиновници от посолството и „Културния институт“ (нещо между салон и коридор, където се правят изложби ), построили седем(!) пейки на брега на Сена с наши букви. Във всеки българин тлее едно неразбираемо за другите народи „и ние сме дали нещо на света“. Всеки един от нас се сблъсква болезнено с чуждото незнание при всяко пътуване в чужбина. Копнежа ни да бъдем опознати и признати е логичен. Как става така обаче, че в много случаи „отваряме врата в полето“? Българската изява в столицата на Франция озадачава, защото за пореден път се усвояват някакви пари за да могат зяпачите по „Нотър Дам“ да поседнат като ги заболът краката. В същото време, точно под носа ни, в Северна Гърция, където е родена идеята за създаване на славянската писменост – Кирилицата е забранена?! Що се отнася до Франция, ето какво пише в учебниците относно славянската азбука:
„Азбука създадена в 9-ти век за писане на руски, сръбски, български, украински и много други не славянски народи…“ Да ме извинят братовчедите от Скопие, но когато е печатан френския „Larousse“, те не са претендирали още за език.
Длъжен съм да припомня и злополучната изложба посветена на „Тракийските съкровища“, в която България беше спомената само като място където са намерени. От нея нашите френски приятели разбраха, че цивилизацията създадена около Константинопол, минава през Рим и стига до Париж. Траки, Елини и Латинци, ръка за ръка, са създали това което е днес цивилизования свят. Изложбата засягаше периода до 6-ти век и България бе изключена от погледа на посетителите.
И в двата случая, този с пейките и предишния с „Тракийските съкровища“, от някъде идват някакви пари и само за дни – потъват в забравата.
P.S. Това е общата и конкретната представа на французите за Кирилицата. Азбука на която се пише от София до Владивосток. С „пейки“ по Сена, опознаването на България, няма как да се случи!

Божидар Чеков

Снимка на Божидар Чеков.

loading...