Паметници и фашизъм

Този уикенд мнозина обсъждаха предложението на дъщерята на бившия президент Жельо Желев, паметника на съветската армия, да се прекръсти на нещо си свързано с Украйна. Покрай призива и попаднах на нейно отворено писмо до Кирил Петков в печатния орган на посолството на САЩ в София. В него са изложени всички точки на пропагандната кампания, която се води. Разбира се главната е въвличането на България във войната в Украйна.

Станка припомня и книгата „Фашизмът“ на баща си. Жалко, че не я е разбрала. Тя явно не вижда и не разбира, че Европа се фашизира. Че вече има само една правилна гледна точка, че инакомислието е забранено, а един народ е демонизиран и лишен от всякакви човешки права. Иначе тя е „демократ“, говори лицемерно за „европейски ценности“. НО … иска да пренапише историята, да преименува и руши паметници, защото така е политически коректно в момента. Така е по европейски, по натовски. 🙁

Само, че паметниците затова се наричат така – за да помним. Паметниците не бива да се събарят или да се преименуват, защото това би означавало, че подменяме историята. Не, че няма желаещи като например българските „демократи“, които по нищо не се отличават от талибаните, разрушили с оръдия онази огромна статуя на Буда. И тук така „сините муджахидини“ събориха мавзолея на Георги Димитров. Много може да се спори, за неговото политическо наследство, но приносът му в борбата срещу надигащия се фашизъм на Лайпцигския процес в Германия, не могат да му отнемат. Само за това си струва да бъде помнен.

Вероятно затова и събориха мавзолея, за да не помним какво е фашизма и как започва и се развива, иначе щяхме да разпознаем, ставащото в момента в Европа.

Victor Papazov