Парадокс: Марешки трасира пътя на врага си Ревизоро за екоминистър

Депутатите от „Воля“ напускат залата и така дават предимство на гласуващите „за“ Емил Димитров при липса на мнозинство

Веселин Марешки трасира пътя на Емил Димитров-Ревизоро за министър на околната среда и водите. Парламентарната група на „Воля“ ще напусне залата и няма да участва в гласуването на предложението на премиера Бойко Борисов за наследник на Нено Димов.

Решението да не се участва във вота за министър обяви депутатът Пламен Христов от трибуната на Народното събрание.

Той разкритикува ВМРО, като обясни, че най-добрият им екоспециалист Нено Димов е в ареста и те нямат удачна кандидатура за негов наследник. Емил Димитров не бил подходящ, защото не бил експерт в сферата.

Христов обаче добави, че „Воля“ не участвали в нагласени сценарии и затова напускат залата.

Неучастието в процедурата по гласуване от страна на „Воля“ обаче изглежда точно като сценарий. Ако депутатите на Марешки натиснат копчето „против“ или „въздържал се“, Ревизоро може да не бъде избран за министър, тъй като и депутатите от „Атака“ вече са в опозиционна роля, а без тях властта няма парламентарно мнозинство.

Парадоксът с „Воля“ е още по-голям, защото Веселин Марешки и Емил Димитров бяха люти врагове през последните години. Ревизоро сипеше обвинения към Марешки, че продава евтини горива по съмнителен начин. Лидерът на „Воля“ пък му отговаряше с обиди и обвинения в лобизъм.

Веселин Марешки и партията му на думи са в опозиция, но на дело обичайно подкрепят управлението при ключови гласувания, от които зависи стабилността на властта.

Предишният подобен избор – на Деница Сачева за министър на околната среда и водите, също мина благодарение на отсъствието на мнозинството от депутатите на „Воля“.

Поведението на Марешки и хората му може да се обясни по две направления. Първо, ако правителството падне и парламентът бъде закрит преждевременно, вероятността „Воля“ да попадне в следващото Народно събрание е твърде малка. Второ, Веселин Марешки и двама негови колеги депутати са със снет имунитет и с обвинения от прокуратурата за изнудване. Разследването обаче е „на трупчета“ вече близо три години, което води до съмнения за зависимости.

Днес е първи пленарен ден за новата 2020 г. и новия политически сезон. Любопитно е, че по този повод „Воля“ отново обясниха, че са в опозиция. Но изразиха и надежда, че парламентът ще изкара пълния си мандат.

От ГЕРБ в лицето на Даниела Дариткова заявиха, че предсрочни парламентарни избори няма да има.

От БСП пък отговориха, че управлението е изчерпано и трябва да си ходи час по-скоро

Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

https://www.flagman.bg/

loading...