ПАРИТЕ ЗА ВАС, СМЪРТТА – ЗА НАС

Италия е започнала преговори с българското правителство част от боклука на Рим да идва в България. Просперирам, Борисов, просперираме, даже боклукът започнаха вече да си инвестират тук! „Фолксваген” може да ни подмина, но отпадъците – не. И въпреки, че много хора не осъзнават последиците, кратко резюме за околната среда в България. България все още е с едно от най-високите за ЕС равнища на депониране на битовите отпадъци — 62 % в сравнение със средното равнище за ЕС от около 24 %. На теория всички 280 стари сметища вече са закрити и в тях е забранено депонирането на битови отпадъци, но голяма част все още са нерекултивирани и се използват нерегламентирано. Така до 2020 г. изискванията на ЕК отново няма да бъдат спазени и този път може да се стигне до сериозни финансови санкции. Голямата част от общините не желаят да отделят средства за рекултивация на сметищата след закриването им. Нарушенията са много, но властите си затварят очите, защото иначе глобите ще бъдат колосални. Заради недоброто използване на отпадъците, това пряко се отразява на качеството ни на живот. Миризмите около сметищата, някои от тях и незаконни, отровните вещесства във въздуха при изгаряне на отпадъците, фините прахови частици, всичко това ни трови. Минете през Гълъбово, където ТЕЦ „Брикел” изгаря отпадъците. Човек може да се разболее само от гледката на мръсния, тежът и отровен въздух. Кое е най-лошото, повечето тецове, за да пестята пари, не инвестират в най-качественото гориво, за да се достигне до температура от 1500 градуса, при които най-ефективно се изгарят отпадъците и остава малък отпадък от летлива пепел. При по-ниска температура, всички тежки метали и отрови отиват във въздуха. Не, не във въздуха, в дробовете ни. Разболяват децата ни, възрастните, причина са за онкологичните заболявания и белодробни проблеми. Колко много раковоболни има в България, замислете се дали и мръсният въздух, най-мръсният в Европа, също не оказва влияние. Невидимият убиец. А правителството гледа само колко пари ще прибере от това, че ще ни трови!

– ТЪРСИ СЕ МАЗЕН ПЕХЛИВАН ЗА БОРБА С КОРУПЦИЯТА. Непрежалимата загуба на Пацо Терасата като главатар на антикорупционната комисия, явно е попречила на властимащите да осъзнаят, че комисията на практика няма ръководител от края на юли. По това, че никой не разбра да има някаква разлика, можете да си направите изводите какво всъщност прави комисията. Така че се търси пехливан за борба с корупцията – да изглежда добре, да умее да се бори зрелищно, без на практика да наранява противника и да бъде освен пехливан, и чадър. Всъщност какво значение има кой ще е! Докато проверителите се назначават от проверяваните, резултатът ще бъде същият.

– БАРНИ РЪБЪЛА МЕЖДУ ДОКЛАДА И ОСТАВКАТА. Блестящият ум на правото, скалпелът на правосъдието, уникалният юрист с поразяващата уста, след когото всички юристи занемяват, заяви, че при отрицателен доклад от мониторинга за правосъдие на Европейската комисия, щял да подаде оставка. От което стигам до извода, че докладът отдавна е договорен със совалките на Борисов при изборите за Европейска комисия. Всъщност ЕС не се интересува много дали или не напредваме в правосъдието и доколко се спазва. Стига да не засяга техни интереси и граждани. Те вече знаят, че случаят е безнадежден. Защо да не направят един жест, още повече, когато си отиват? За съжаление без значение какъв ще е докладът, той е само една констатация на правния хаос и липсата на правосъдие и справедливост в България. Никой българин не се интересува някакви чиновници в Брюксел, получаващи хиляди евро заплати, какво ще напишат в доклад, който ще прочетат не повече от 100 души. Българинът се интересува законите да се спазват в България, всички да са равни пред закона и най-вече, правосъдието да не прилича на БДЖ – да е бавно, тежко и мръсно.

– „МОБИЛНОСТ” СЕ ПРЕВРЪЩА ЗА БЪЛГАРИЯ В ИНВАЛИДНОСТ. Над 1,5 милиарда евро ще са загубите на българските превозвачи при приемане на проекта „Мобилност”, и над 14 000 души могат да останат без работа. И тук отново се запитвам дали вредите от членството в ЕС, не надхвърлят с много ползите. На практика ние вече нямаме самостоятелна политика и дори право сами да решаваме трудовото си законодателство. Насила ни се налагат правила, които на практика облагодетелстват само няколко държави в ЕС, които по този начин си разчистват и конкуренцията. И отново да попитам Борисов, при прелитането си от форум на форум, между две селфита защо не се опита да повлияе на големите му приятели в ЕС? Нали постоянно се хвали как го обичат и уважават и какво голямо влияние има. Е, ей сега е моментът да го докаже. Ама май Макрон не го бръсне и за слива, например. А Меркел – само за слива!
Като външнополитическа важна новина ще отбележа военните действия на Турция в Сирия – срещу кюрдите, които стратегическите им съюзници САЩ, ги изоставиха на прозвола на съдбата. ЕС, на когото незнайно защо много българи разчитат за защита, излезе с декларация. Ердоган беше силно впечатлен и уплашен от декларацията и ги уведоми, че ако продължават да го критикуват, ще пусне над три милиона бежанци да си ги отглеждаме в Европа. Всъщност операцията е срещу кюрдите и цели Турция да не допусне създаване на самостоятелна кюрдска държава. И да припомня на психодесните русофоби – ако не беше Руско-Турската война и Русия, и Цар Освободител, на мястото на кюрдите можехме да сме ние! Или на мястото на арменците, които преживяха страшният геноцид в началото на миналия век. Или изобщо да ни няма като народ. Шапки долу, свалете ги, дори да няма нищо в главите ви! Имайте каквото мнение искате за Русия, но благодарността е задължителна. Заради България!

Елена Гунчева

Снимка на Шести септември - страница на Елена Гунчева.
loading...