Парламентът отне от Гешев Бюрото по защита

Въпреки яростната съпротива на ДПС и ГЕРБ парламентът гласува в сряда, 15 септември, прехвърлянето на Бюрото по защита от главния прокурор към Министерството на правосъдието.

Хамид Хамид (ДПС) атакува проекта още при обсъждането на заглавието на закона. Според Хамид целта на промените е свидетелите да бъдат “осветени и отстреляни” в интерес на олигарсите, срещу които искат да дадат показания. Но не даде аргументи защо Министерството на правосъдието ще постави свидетелите в опасност.

Анна Александрова и Александър Ненков (ГЕРБ) обявиха, че съдебна реформа не може да бъде направена за 2 месеца и без мнозинство. Преместването бе подкрепено от БСП, както и от партиите, които внесоха проектите за реформата – ДБ, ИБГНИ и ИТН.

“Желанието на главния прокурор да създаде военизирана структура за участие в безредици накара хората да излязат по улиците”, обяви Радостин Василев (ИТН). Той призна, че реформата на Бюрото съвсем не е достатъчна. “Но това е пресечна линия, която ще постави ясна граница в следващото Народно събрание с кои може да се прави съдебна реформа и кои искат да пазят статуквото”, допълни той.

“Докато течеше дебатът за Бюрото по защита в правната комисия, главният прокурор си чатеше с “Pi ar Sevi Boiko”. Това ли е независимостта на главния прокурор, която гарантира защитата на свидетелите”, попита Атанас Славов (ДБ).

“Голата истина е, че част от депутатите се опитват да запазят това странно бюро и този странен главен прокурор. Мен ме е срам да стоя с част от вас в пленарната зала. ГЕРБ и ДПС, вие сте срам. И сега ще изляза от тук”, обяви от трибуната и Филип Станев (ИТН).

“Съдейки по писъците, явно Делян Славчев Пеевски ще стане защитен свидетел срещу Бойко Борисов”, изказа се и Николай Хаджигенов (ИБГНИ).

След като Мая Манолова (ИБГНИ) защити отнемането на бюрото от Гешев, бе нападната от Десислава Атанасова (ГЕРБ). “Не знам как да нарека Вашето изказване – амнезия, политическа шизофрения или гьонсурат”, обърна се Атанасова към Манолова. И й припомни, че като част от БСП по времето на правителството на Пламен Орешарски, е гласувала в подкрепа на прехвърлянето на Бюрото към главния прокурор.

“Пропускате промени във функциите на това бюро. От бюро, което трябва да защитава застрашени свидетели, се превръща в паравоенна структура, която предимно защитава главния прокурор. Бюрото се превърна в инструмент за саморазправа и натиск”, отговори й Манолова.

“Местите от едната стая в другата и смятате, че това е реформа. Ако утре Гешев стане правосъден министър, сигурно ще искате да преместим бюрото в прокуратурата. Така не се прави реформа, така се правят глупости”, изказа се Тома Биков (ГЕРБ) след окончателното приемане на проекта.

https://euractiv.bg/