ПАРТИЙНИТЕ СУБСИДИИ – СПАСИТЕЛЕН БРЯГ ИЛИ ПАНИКА В БЕЗСИЛИЕТО В ТЪРСЕНЕ НА СПАСЕНИЕ ОТ ВЪЗМЕЗДИЕТО?

Защо ГЕРБ решиха да вкарат в общественото и политическото пространство проблема за партийните субсидии точно сега? Защо, сега след като много добре знаят, че този проблем в един момент ще се обърне срещу тях, при това със страшна сила? Причините запаническото действие са най-малко две.
ВИДИМАТА, демонстрираната причина: Борисов не можа да смаже Нинова на конгреса на БСП, а в тази битка той включи цялата държавна и медийна машина. И не само инжекциите към т.н. вътрешна опозиция, също бяха видими. Победата му изглеждаше сигурна. Триумфът не просто се предосещаше, той беше обладал публичното пространство. И изведнъж – срив. При това като лавина. Нинова се върна, и не просто се върна, върна се като победител, дори с демонстрацията, че търпи имичови негативи. Върна се с видимото овладяване на Партията си, при това не по маниера на Борисов. Тогава за него остана само едно: „Ние сме по-силни и сега ще ви смачкаме!“ Това беше арогантното и грубиянско послание, отправено в прав текст от Борисов, защото той наистина не можа да смаже Нинова, а такава загуба той не може да преглътне. Беше сигурен, че на принципа, на който унищожи Реформаторите и подчини тогава опозицията и принцип, който сега е нещо като проигран, вече утвърдил се сценарий, нещо като безотказна практика, най-серизният му противник и опонент ще е вече история. Но не би! Не му помогна включиелно и петата колона, предвождана от Гергов. И тогава, вероятно на НЯКОЙ умник от ГЕРБ /а там най-умният е самият Борисов/ му хрумна великата идея – ДА ГИ УНИЩОЖИМ ФИНАНСВО! И ако формулата не е лично на Борисов, клакьорите и лакеите около него я подеха. Достатъчно е да се види кой и какво говореше от ГЕРБ и до къде стигна пренебрежението към „другите“ като акцента беше само БСП, но днес удара е срещу всички – и в Парламента и извън него.
Втората, ИСТИНСКАТА причина е констатираното финансово престъпление, извършено на най-високо ниво от това управление. И аз не доумявам, не разбирам как днес, 2019 година, манипулацията върху обществото е толкова гигантска. Дори плашеща! И не защото се е случило, а защото в името на прикриването на същността на това финансово престъпление, слугинажът разцъфна в неизмерими параметри.
Какво имаме на политическата сцена – Един министър се е разпоредил с парични средства в особено големи размери. Разпоредил се е в полза на други лица без правно основание. Оставам на юристите да кажат каква е правната дефиниция на такова разпореждане! Спомням си, преди много години, един известен адвокат и бивш прокурор – адв. Еню Комитов, подробно ми обясни, че когато е извършено престъпление, представляващо разпореждане с публични ( а в този случай – най-публичните – бюджетните средства), връщането на парите обратно е само ПРИЗНАНИЕ за извършеното престъпление, но това не го санира. Сигурен съм, че адвокатите и юристите на ГЕРБ или на министъра, много добре знаят това. И тогава на публичната, на обществената, на държавната сцена се появи невероятния правен термин –- НАДВЗЕТИ ПАРИ ОТ БЮДЖЕТА! Този уникатен термин е без аналог както в Европа, така и в света. И понеже т.н. надвзети пари били от партиите и средствата са били за финансиране на политическите формации, въпросът трябвало да се реши от парламента, т.е. от ГЕРБ и компания. Дали историята ще прости тази чудовищна фалшификация? А измамата се изразява само в едно: Говориш и лансираш само измамното усещане за зачитане на хората, на тяхното мнение и усещане, че по този начин, от тяхно име наказваш партиите, които всички ние първосигнално мразим и не понасяме. И така прикриваш престъплението на СВОЯ МИНИСТЪР. Нещо повече, с цената на изменение на закон със задна дата, санираха престъплението, като онези панелни над 50-годишни блокове, с ясното съзнание, че изолацията ще падне при първия вятър … на промяната, който дори и да не искаме, историята ще донесе.
Защото тези пари няма как да бъдат надвзети, ако не са били НАДПЛАТЕНИ, НАДДАДЕНИ. Ето тук е разковничето. Кой ДАДЕ парите? Всички знаем. При това станалото е с разпореждане от най-високо място: със знанието и волята на министъра на финансите, с технологията изработена и утвърдена от този министър.
И няма никакво значение коя партия колко е ПОЛУЧИЛА. Израждането на истинския проблем в политическо спасение, доведе до днешния омерзен и мръсен сценарий. Който много знае, ще връща и няма да получава повече. Наказание както при мафията. И покрай наказанието на БСП, днес бяха наказани и всички останали. Защото Борисов не търпи опозиция. И както добре го представя неговия депутат Манев по телевизиите :“ АЗ ГЕРБ лисъм? Е, казвам ви, ще стане каквото казваме. Няма нужда от дискусии, ние ще решим…“ /Цитирам по памет и нямам неговия речник/.
И въпреки високомерието и погледът от небостъргач, точно това изкара акъла на управляващите, защото именно техният министър се е разпореждал с държавни пари в полза не само на БСП, ами и в най-голяма полза за ГЕРБ – най-богатата „партия“ у нас. „Партията“, която разполага с огромни средства и никой не знае как се харчат тези средства. Дали са държани на влог, дали са раздавани на верни хранени хора да правят бизнес, да си купуват луксозни апартаменти и скъпи коли – тези въпроси изобщо не се обсъждат и коментират. Няма данни ГЕРБ да е изпозвал тези пари в предизборни или други партийни мероприятия, защото изявите на Борисов и обкръжението му се плащат от държавата, а не от касата на ГЕРБ. Така се ръководи предизборна кампания, която цялата експертна плитическа гилдия констатира – вземаш си партията на РЪЧНА, поемаш всичко САМ и с помпозни дефилета с държавен джип, с държавна охрана, с пилотиране на държавни влакове и частни електрокари. И демонстративно да върнеш НАДВЗЕТИТЕ пари. Защото те з партийна работа не ти трябват.
И тук е мястото да попитаме ПРОКУРАТУРАТА, нещо, което чакахме политиците да попитат. Ако всичко което посочих по-горе не е вярно, т.е. ако парите от бюджета не са НАДПЛАТЕНИ, а са НАДВЗЕТИ, колко обвинения повдигна прокуратурата? За колко престъпления, изразяващи се в НАДВЗЕМАНЕ на пари от бюджета вече има образувани наказателни преписки или производства?
Питаме прокуратурата: Как се управлява бюджетът на държавата, ако на който му хрумне, може да си НАДВЗЕМА пари от него. С какъв документ са изпълнени тези надвземания? Кой го е подписал, как е ИЗТОЧИЛ /не приемам тзи дума,но тя е любима на колегите ми/ бюджетът?
Няма отговор. Защото тези въпроси са не просто недопустими, те практически са невъзможни.
И ако имаше прокуратура, въпросът за документа, за НАДПЛАЩАНЕТО, заразпорежаденто безправно основание следва да се задават само в Министерство на финансите. И няма защо да доказваме, че разпореждането с парите от бюжета е само в правата и задълженията на изпълнителната власт, т. е. на министъра на финансите и на неговата адмнистрация. И за неправомерно разпореждане няма оправдание нито за министъра, нито за екипа му, на известния принцип „че са действал по непредпазливост и с несъобразена скорост“, каквито термини се използват при протоколирането на ПТП. БЕЗСПОРНО е едно, точно този министър се е разппоредил да се нарушат правилата, а контролният орган – прокуратурата, е „забравила“ или пропуснала да се самосезира и никой не е посмял да я сезира.
Всичко това се случи на фона на мощния медиен хор с мотива за надвзетите средства. Като едно врме,при социализма, Партията каза и всички в хор повтарят едно и също, дори ионези, окито ясно съзнават, че не евярно. Защото някакъв невидим диригент и автор на партитури налагаше на журналистите волята да се правят, че няма разлика между НАДВЗЕТИ и НАДДАДЕНИ бюджетни средства, които в действителност представляват НАДПЛАЩАНЕ. Синоним на бакшиш, рушвет, присвояване в своя или в нечия друга полза, без правно основание за такова деяние. Пак казвам – няма значение коя партия колко е получила. Ясно е, че най-много са облаготелствани ГЕРБ. Колко е удобно, подходящо и комфортно на тоя фон да се предлага партийната субсидия за 1 глас да се преформатира от 11 лв. на 1 лв.? И да се хвърлят обвинения по адрес на БСП, че си направила телевизия с държавни средсства, като че ли „Алфа“ тв например, е направена с дарения. Фиксирайки само и единствено БСП, като потърпевши от техните действия, всъщност ГЕРБ унищожават цялата политическа палитра. И на сцената САМО ГЕРБ! Всичко това предизвиква основателни съмнения, че Борисов прави това представление, за да спаси своя министър на финансите Горанов. А това поведение и говорене е диаметрално противоположно на дефинициите, моралните и нравствени представи за държавност и национална отгворност. Това поведение създава взривоопасен прецедент – утре някой може да поиска да си надвземе социалните или здравните осигуровки, а друг – да си надвземе от данъците и таксите. Дори ако на някакъв референдум 95% са гласували за такава идиотска „реформа“, както сега управниците си мият физиономиите с референдума на Славчо Трифонов? И държавата отива по дяволите!
Недопустимо е, макар и да е факт от най-малко10 години насам, една „политическа“ формация, докопала се до властта по съмнителен и нечистоплътен начин, да налага безпардонно диктатурата и единоначалието на своя вожд. Все някога ГЕРБ ще напусне политическата сцена, но ще си отиде, като удавник, който завлича след себе си дори и ония, които се опитват да му помогнат. ГЕРБ създаде един капан за противниците си, но сам се набута в него, а той е без изход. ГЕРБ разрушиха мостовете и нямат връщане назад. Но нямат и ход напред, защото сами минираха изходите от политическото бойно поле и няма кой да обезвреди собствените им мини и други взривни устройства.

Любо КОЛЬОВСКИ

loading...