ПАСПОРТНИЯТ СКАНДАЛ ДОБИВА МЕЖДУНАРОДНА ИЗВЕСТНОСТ

**** Голяма френска медия му посвети обширна статия
**** Давали се родни паспорти и на ислямски терористи

Около 115 000 души са се възползвали от натурализация в рамките на едно десетилетие. От 150 до 200 заявления са подавани ежедневно от чужденци, които са заплащали от 500 до 1500 евро за разглеждане на техните документи, написа големият френски вестник „Монд“.
„Монд” се позовава и на специализираният брюкселски сайт Еuractiv, съобщил въз основа на документи, че министър от правителството на г-н Борисов е замесен в трафика, а именно министърът на отбраната и вицепремиер Красимир Каракачанов – лидер на ВМРО.
Това е основно подзаглавие на статията
„Министър участва в трафика”

Изданието отбелязва, че системата „паспорт срещу пари“ е била един от основните източници на доходи за тази партия. Петър Харалампиев, арестуваният директор на държавната агенция, е бил близък на ВМРО, което лидерите на партията отричат. Те от своя страна изискват „най-голямата строгост“ за виновните. Министър Каракачанов отрича да е замесен.

Европейската комисия се проявява като много предпазлива. Попитан в сряда, 19 декември, комисарят по вътрешните работи Димитрис Аврамопулос посочи, че случаят е в компетентността на българските национални органи.

Медията говори за установени 60 международни престъпници, получили родни паспорти, вкл. и терористи (цитат): „Преди няколко месеца обаче Съединените американски щати са арестували албанци с български паспорти, заподозрени в терористична дейност.”

Григор Лилов

Снимка на Grigor Lilov.