ПГ на „БСП за България“ предлага създаване на постоянна комисия по дигитализация, информационни технологии и иновации към XLV Народно събрание

✅ПГ на „БСП за България“ предлага създаване на постоянна комисия по дигитализация, информационни технологии и иновации към XLV Народно събрание.

📉България заема едно от последните места в Европейския съюз по индекс за иновации и е трайно на едно от последните места в ЕС по дигитална трансформация на икономиката. В същото време България има всички дадености, за да се превърне във водеща дестинация за изнесени софтуерни услуги. За момента обаче това не се случва в пълния си капацитет по ред причини. Ако не предприемем действия сега ще пропуснем много шансове.

📈Секторът на информационно комуникационните технологии е най-бързо развиващият се в България, като ръстът за последните 3 години е 22%, а до 2024 се очаква приходите на софтуерния бизнес да достигнат 10,3 млрд. лв. на годишна база и 7,6% като дял от БВП. Същевременно постъпленията в хазната от платени данъци и осигуровки ще надскочи 1,4 млрд. лв. годишно. Заетите в сектора ще надхвърлят 60 хил. души.

❓Защо не се възползваме от потенциала, който имаме?

📕Крещяща е нуждата от завършване на процеса по синхронизация на българското законодателство в сферата на дигиталните технологии с европейското, законови промени и инициативи за догонване по показателите за иновативност и условията за стартиране и развитие на бизнес с висока добавена стойност в България и постигане на по-бързи темпове на дигитализация на икономиката..

📄Именно затова от ПГ „БСП за България“ ще внесем предложение за създаване на постоянна комисия по дигитализация, информационни технологии и иновации. Комисията ще провокира и стимулира дебата за надграждане на българското законодателство и създаването на модели за приоритизиране на ИКТ сектора, иновациите и индустриите на бъдещето. Създавайки тази платформа в най-висшия държавен орган, ще бъде по-лесно за България да защитава своите национални интереси в темите, които ще определят бъдещето ни през следващите години.

👏Убеден съм, че всички асоциации в сектора ще подкрепят това предложение, много от водещите сред тях споделят проблемите и нуждата от създаване на подобен орган, видимо от внесени от тях писма до Председателя на Народно събрание , както и председателите на парламентарни групи в XLV Народно събрание.

🤝Време е заетите и фирмите в сектора да усетят, че институциите искат заедно с тях да постигнат една дигитална среда за предоставяне на услуги за граждани и компании. Единствено така можем дългосрочно да ги запазим и развием тук. А резултатът ще е видим от всеки един от нас!

📲Ежедневен е сблъсъкът на всеки един български гражданин (или всеки един от нас) с административни услуги, отнемащи дни, чакане по опашки и много нерви. Много се говори за електронното управление, но то все още е химера. Именно това са част от проблемите, които искаме да решим с нашето предложение!

Благовест Кирилов