Пеканов разкри задава ли се орязване на пенсии и социални помощи

Като двете най-проблемни теми той определи енергетиката и върховенството на закона

Вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов бе категоричен, че няма да бъдат орязвани пенсии, социални помощи и данъчни облекчения.
Той направи този коментар по повод изказване на бившия финансов министър Асен Василев.

Пеканов заяви, че по време на предизборна кампания всички политици защитават своята позиция. „България по принцип трябва да прави повече за повишаване на доходите и това беше важна стъпка, която редовният кабинет предприе. Бюджетът за тази година, така или иначе, е приет, а този за 2023 г. ще бъде предложен в края на октомври“, поясни Пеканов.
Той допълни, че служебният кабинет няма да вземе участие в тази дейност.

Що се отнася до парите за България по Плана за възстановяване и устойчивост Пеканов призова следващият парламент възможно най-бързо да приеме реформите, които Европа настоява да направим.

„Двете най-проблемни теми са енергетиката и върховенството на закона. Заложихме промени и сега те трябва да бъдат изпълнени. За да получим парите, са необходими мерки в сферата на съдебната реформа. Следващата седмица ще бъдат представени предложенията на служебния кабинет в тази сфера – общо 11 законопроекта”, обясни Пеканов.

Той уточни, че заради енергийната криза страната ни ще получи най-малко 500 млн. евро като финансиране от Брюксел.
Източник: standartnews.com