Петков е подал молба за отказ от канадско гражданство, нотариално заверена, след която не може да има връщане назад

Един от основните козове срещу новата партия на промяната е, че Кирил Петков „излъгал“ за своето канадско гражданство и подал декларация с невярно съдържание.

Така го интерпретират всички медии на Пеевски и всички глашатаи на ГЕРБ, а и на други партии, които се усещат, че им дърпат килимчето под краката.

Петков е подал молба за отказ от канадско гражданство, нотариално заверена, след която не може да има връщане назад. Тоест – няма как канадските власти да му откажат. След това е назначен като служебен министър.

Сега Конституционният съд може да реши, че Петков е имал канадско гражданство докато е бил министър, защото още няма пристигнал документ от Канада към онзи момент. Така или иначе, отказът му от гражданство е приет. Вече не е канадски гражданин, независимо от кой момент.

Разбира се, ще има гигантски шум в големите медии, които все още обслужват Борисов, за гражданството на Петков.

Конституционният съд може да реши, че има нарушение и човек с двойно гражданство е бил министър.
Но няма кой съд да реши, че има престъпление от страна на Петков. Интерпретацията, че е излъгал е пропаганден фишек.

Петков се отказва от гражданството си и смята това за окончателно. И декларира, че се е отказал. Дали българските власти, Конституционен съд, ще смятат от момента на отказа или от момента на канадското решение за прекратяване на гражданството, и дали има нарушение, предстои да видим. Но засега медии и политици го обявяват гръмко за престъпление. Което само амбицира отвратените от управлението на Борисов и от цялата камарила от партии да гласуват за Петков.

Иван Бакалов