ПЕТКОВ МЕЖДУ СЦИЛА И ХАРИДБА

Гледах пресконференцията на Кирил Петков и Асен Василев и за първи път почти ги съжалих. Не е лесно да си чак толкова непросветен, арогантен и нагъл. Те дори бяха учудени защо се е случило така с газа, но пък твърдо решени да продължат правата козяшка линия и да не допускат никаква зависимост от Русия, пък ако ще и в пещерите да се върнем. То проблемът е, че пещерите в България не са чак толкова много, а желаещите да живеят в тях либерални евроатлантици също започнаха да се изнервят.

Едно е да си спечелиш грантовете, като плюеш например Възраждане, Путин, Русия, България и т.н. и да си сложиш украинското знаме на профила, друго е да си отделиш от насъщните пари от грантовете за военна помощ за Украйна, да се топлиш на слънце и да се къпеш лятото само на реката. Някак си се усеща как евроатлантическия плам леко угасва като кранчето на Газпром към България.

Българите вече достатъчно са побеснели от неадекватността на правителството. В държава, в която хората се чудят как да се платят сметкит, премиерът се вее в чужбина и обещава да даряваме заплати за военна помощ за Украйна. В държава, в която няма пари за лечение на децата, се намират пари да даряваме оръжия и смърт. В държава, в която хората и без това едва си плащат сметките, правителството се интересува повече какво ще кажат в посолството на САЩ, отколкото как българите ще успеят да оцелеят в очертаващата се икономическа катастрофа.

Петков успя да провали каквото успя. Включително коалицията, която създаде. Партиите в нея вече не могат да се гледат, а различията в политиката стават очеизвадни дори за неизкушени странични наблюдатели. Единствената спойка на коалицията е властта и постовете. Единственото неизвестно – ИТН, ДБ или БСП първи ще напуснат с гръм и трясък, за да оцелеят при очертаващите се предсрочни избори.

Проблемът ни е, че с всеки ден на власт, Кирил Петков унищожава и малкото шансове България да оцелее в предстоящата световна икономическа и политическа криза. Надявам се да не се стигне и до военна такава, но все пак да не забравяме, че само едно море ни дели от войната. А тук има американски и какви ли не още войски, които подпомагат Украйна в битката й срещу Русия. И е въпрос на време, ако нямаме национално отговорно правителство, което да мисли първо за българските интереси, да влезем в трета национална катастрофа.

Обществената нетърпимост към Кирил Петков е нескопосаното му управление надминава всичко досега. Дори Борисов не е правил толкова грешки на час. И имаше поне усещането, кога хората побесняват и даваш на заден. Докато Петков е като Варлаамовото магаре – инатът да прави каквото си поиска започва да дразни дори покровителите му от посолството. Новият проект на Козяк вече е в ход с няколко резервни такива.

Предстоят избори – дали ще изпратим оръжия, дали ще имаме газ, дали ще продължаваме с убийствените за нас санкции, дали да слушаме САЩ и Брюксел или първо българския народ, дали да избираме по усмивките и скъпоплатените билбордове на поредните проекти или да изберем българите и българските национални интереси. Предстои избор между колонията и Възраждане.

Елена Гунчева