Петър Илиев напуска Софийския университет

Петър Илиев напуска преподавателското си място в Софийския университет. Това съобщи самият той в акаунта си в Туитър. „Когато Храмът на науката е превзет от търговци и политически брокери, време е свободните хора да напуснат и да продължат да работят за доброто на Отечеството по други начини“, написа той.

„Спокоен съм, защото изпълних мисията си и научих младите на най-важното – да вярват в сърцето си и да бъдат свободни и достойни хора!“, написа той в следващия си туит. Според източник от ИТН, акаунтът на Илиев е социалната мрежа е истински. Според Епицентър.бг Илиев е направил волеизявление съгласно Кодекса на труда и от утре се смята за освободен.

Д-р Петър Илиев беше номиниран за министър на правосъдието и вицепремиер от „Има такъв народ“. Но се появи обвинението в плагиатство в книгата му „Компетенцията на Народното събрание“, а кражбата е направена от дисертацията на доц. Наталия Киселова „Парламентарен контрол“. Пред БНР тя заяви, че е повдигнала пред катедрата в Юридическия факултет въпроса за прекалено голямото сходство с труда й още през 2015 г., но тогава той е бил „замразен“ и „вдигнат на трупчета“.

Доц. Киселова твърди също, че е разговаряла тогава с колегата си Илиев и резултатът бил разочароващ. „Каза, да кажем, че това не е толкова важно“.

От своя страна д-р Илиев твърди, че не е чел труда на доц. Киселова и че „слугински медии ме тричат“.

На 27 септември Етичната комисия на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ обяви, че е установила единодушно плагиатство в книгата на главния асистент Петър Илиев „Компетенцията на Народното събрание“ и е уведомила за това ректора на университета.

„В книгата на д-р Петър Илиев „Компетенцията на Народното събрание“ е налице плагиатство, при което значителни части от чуждо произведение – дисертацията „Парламентарен контрол“ на Наталия Киселова, е използвано и представено за авторски труд, без дисертацията да е цитирана като източник“ – се казва в заключението.

Установеното плагиатство от комисията – с председател доц. д-р Валентина Кънева, зам.-председател доц. д-р Боряна Мусева и членове проф. д-р Евгения Калинова; доц. д-р Бистра Мизова; доц. д-р Веселин Кожухаров; доц. д-р Веселина Москова-Думанова; гл. ас. д-р Пламен Цветков; Росица Банкова, главен инспектор администрация и Росен Иванов, студент – е основание за прекратяване на трудовото правоотношение, съгласно устройствения правилник на СУ. Ректорът проф. Анастас Герджиков вече е отправил искане до Факултетния съвет на Юридическия факултет за започване на процедурата за прекратяване на трудовото правоотношение

Offnews.bg