Петър Курумбашев: Юнкер си позволи да бъде честен в изказването си, защото е в края на политическата си кариера

„Изпълнили сме от пет години условията за Шенген. Спирането ни беше чисто политическо и абсолютно незаслужено. Не може непрекъснато да ти се поставят цели, ти да си ги изпълнил и след това да се появява следваща цел. Знаем ролята и на Франция, и на Германия, и особено на Холандия в това отношение.“ Това заяви евродепутатът от Групата на СиД Петър Курумбашев по време на участието си в предаването „Хайд Парк“ по телевизия BiT.

„Речта на Юнкер беше показателна и интересна в няколко отношения. Първо, обърнете внимание на това, че той е от Люксембург. Той може да си позволи да каже нещо от името на една по-богата и малка държава в ЕС.
Второто, което искам да отбележа – Юнкер вече не се бори за нищо. Той няма да бъде избиран повече. Не се бори за гласовете нито на своята държава, нито на някоя от големите.
Така че може да си позволи да бъде честен, казвайки че България и Румъния трябва да бъдат в еврозоната. Изказването му звучеше като завещание. В него Юнкер се доближи до бащите основатели на ЕС като Спинели и Шуман, демонстрира истински европейски дух и се издигна над егоизма над отделните държави.
Разбира се, какво казва Европейската комисия е едно. А какво ще каже Съветът на ЕС е съвсем друго. Очаквам изявлението на германския канцлер по въпроса.
Юнкер се противопостави открито и на идеята за парламент на еврозоната, който всъщност беше част от идеята за Европа на две скорости. Това е доста впечатляващо, тъй като предишният път беше доста по-уклончив в изказването си“, припомни Курумбашев.

„Направиха впечатление и последвалите реакции“, допълни евродепутатът. Той припомни, че несъгласие с речта на Юнкер са изразили лидерите на двете основни политически сили в Австрия – социалдемократът Кристиан Керн и консерваторът Себастиан Курц, който заема поста външен министър. Холандският премиер Марк Рюте също реагира остро на идеята за приемане на България и Румъния в Шенген.

Според Курумбашев в еврозоната ще ни приемат държави, които имат и по-лоши показатели. „Ние сме изключително далеч от гръцките показатели. И като съотношение БВП – външен дълг, и като инфлация. И като икономически растеж. Така че – да не се приема България, защото може да се случи същото като с Гърция, е безумен аргумент.“
Попитан за коментар на гласуването в ЕП дали да бъде разследван корупционният скандал в Азербайджан, Курумбашев заяви: „За мен е загадка защо колегите ми от ЕНП, в чиято група членуват и евродепутатите от ГЕРБ, и която е такъв могъщ борец срещу корупцията, гласува да не се разследва т.нар. „азербайджански случай“. Според мен това се е случило и с моите колеги от ГЕРБ, които са последвали партийното си гласуване.“

По отношение на специалния доклад, в който България определя Русия като основна заплаха за сигурността си, Курумбашев каза, че не споделя това мнение. „Както и случая с пропагандата. Странна е логиката – ако от американски медии попадне информация в наши сайтове, задължително ли е вярна?
Според мен има някакъв абонамент да се участва в антируска истерия. В мое лице няма да откриете човек, който би участвал в такава. Нито пък бих участвал в антиамериканска или антиевропейска. Просто не ми се участва в истерии.“

„Смятам, че и Русия, и Америка водят хибридна война, като се обвиняват едни други, че водят такава“

Петър Курумбашев: Юнкер си позволи да бъде честен в изказването си, защото е в края на политическата си кариера

cross.bg