Плевнелиев си приписа заслуги за подписването на договора с Македония

„С премиера Бойко Борисов си говорим често. Говорихме и за договора с Македония. Аз играх ролята на катализатор, на човека, който хвърли бомбата, той завърши по един достоен начин делото и аз безкрайно много се радвам!“

С тези думи, изречени в ефира на БТВ президентът (2012 – 2017 г.) Росен Плевнелиев си приписа заслуги за подписването на договора за добросъседство и сътрудничество с Македония, при положение, че още в началото на разговора обясни, че съзнателно не е посетил Скопие и дори е алармирал Брюксел, че докладите за напредъка на Македония по пътя на ЕС не отговарят на истината.

„Една голяма крачка напред, една голяма надежда, че България играе демократична, стабилизираща роля на Балканите.“

„Съзнателно не посетих Македония. На мен се падна тежката задача да променя подхода през 2012 г. към Македония от романтична на прагматична фаза. Казах на комисаря по разширението тогава, че докладът за напредъка на Македония не е верен. Посочих проблема! За да бъде посочен проблема, той трябва да бъде посочен. Тогава ние заявихме на нашите европейски партньори, че ще подкрепим Македония срещу договор за добросъседство“, посочи още той.

Не споделям позицията на Георги Първанов, който не посочи ясно, че проблеми има, а в същото време Македония се вихреше агресивна антибългарска кампания, каза Плевнелиев.

„През петте години на моя мандат нямаше една македонска медия, която да не говори враждебно срещу България“, припомни той.

Плевнелиев отговори и за въпроси, свързани с предложението на лидера на БСП Корнелия Нинова за единен антикорупционния орган, чиито шеф се назначава от президента.

„Възможно е, но не бих го препоръчал. Президентът не е изпълнителна власт, не е неговата задача да бори корупцията. Считам за разумно парламентът да вземе това решение“, смята той.

„Изборът на тази комисия е изключително важна, защото българският политически елит е огромен длъжник на българския народ по темата „корупция“, каза Плевнелиев.

Плевнелиев отговори и на въпроси, свързани с управлението на премиера Бойко Борисов. Той каза, че често се виждат и разговарят.

„С Борисов жънем плодовете на съвместните си усилия. Той е уникален за българския политически пейзаж – никой не е преизбиран толкова много пъти. Но той се сблъска с големи предизвикателства. Говорихме и за договора със Скопие – аз играх ролята на катализатор, той завърши делото“, каза Росен Плевнелиев

Резултат с изображение за Плевнелиев

cross.bg