ПОВЕЧЕ ОТ ПОЛОВИНАТА ТЕЛЕВИЗИОННИ ВОДЕЩИ НЕ СА С ДОБРО ПСИХИЧНО ЗДРАВЕ

Механизмите за предоставяне на едно лице да води предаване по основните телевизии у нас (БНТ, bTV, Nova, Канал 3, BiT, Евроком, On Air и др.) са твърде неясни и странни. Обикновено са от политическо или сексуално естество, или пък са от естество, свързано с нечии (лични или корпоративни) финансови интереси, като често е налице покриване на едното с другото.

Това дава възможност на най-различни екзотични персони да станат водещи на предавания, само защото са били подкрепени от някого – политик или олигарх, собственик на медията, който обикновено е без нужните квалификация, образованост, интелигентност и морал. И тогава на екрана се появяват гротескни персони.

Те, в общи линии, доста забавляват между периодите на рекламиране на бира, на суджук, на матраци, на лекарства срещу хемороиди, запек и диария, на тоалетна хартия, както и между интервютата с идиоти, спечелили чрез триене на картонче на Дубайския беглец цялото Египетско съкровище от Лотарията му, неособено взискателната, съзнателно опростачавана през последните години и пределно оглупяла българска телевизионна публика, която им се радва и псува едновременно.

В сутрешните предавания, с малки изключения, се подвизават бързоговорещи блондинки, разни хора с очевидна интелектуална недостатъчност (ококорен водещ, например, никога не разбра каква разликата между промил и процент) и фаворити на властта с ниска обща култура.

Един уж “почтен и лоялен“ водещ, който няма за майчин език българския, така и не успя за десетина години из телевизиите да усвои елементарните норми на етиката на разговора, има такова нещо, нали?, продължава да „захлупва“ въпросите си един с друг, и упорито да изисква по най-маниакален начин от гостите си точно тези отговори, които са му поръчали “отгоре” от ръководството да измъкне от тях, горките.
Същият има особена слабост към премиера, към прост и нахален негов ексминистър, към замотана “професорка-психотерапевтка” с лицеви тикове от БАН, към едно пияно жуже и към агенти на ДС, като агент Иван.

А фъфлещ водещ, с мощни и остри дефекти на мисловната си продукция, напомнящи за акутна умствена изостаналост, с абсанси (пропадания) на паметта, с трудно намиране на думите и с патологична неистовост в комуникациите си с околните (ругатни, обиди, „Мръсник!“ и др.) обикаля, също като скиор колчетата на гигантски слалом в Банско, из институциите, вкл. Парламента, обсебен от опасната си параноялна самоилюзия за Велик и Единствен.

Възрастна лифтингирана подпита баба от Хасковско, с ясни шизоидни и хистероидни симптоми и с като че ли повече от 36 порцеланови зъбки, води предавания още от времето на Балканската война, в които определено обслужва интересите само на този, може и да е крадец и измамник, който ѝ даде някое и друго евро за харчилък.

Друга кака, тя пък с ярко нарцистично разстройство („Колко съм умна и хубава!“), всяка седмица, пред глутница поканени политици и/или „експерти“ и пред нарочно поканена за ръкопляскания по сигнал рехава публика, тържествено оповестява и обсъжда фалшиви „социологически“ данни на фалшива агенцийка, получила от нас, данъкоплатците, баснословни хонорари за уж “изследвания”. По време на предаването политиците и „експертите“, те по правило са прости, гневно се карат, псуват и бият, всички викат едновременно, никой нищо не разбира за какво става въпрос, публиката се кефи на кавгата, а каката накрая, правейки се на умна, обобщава по едни листи, публиката намръщено пляска.

Дебело пухкаво създание, май от мъжки пол, води почти същото панорамно предаване по друга телевизия. И то кани този и онзи от властта, поканените охотно отиват и през цялото време седят и чакат, защото създанието, поради непреклонното си чувство за правота (параноиден симптом) и особената си склонност да интервюира на африкански английски височайши особи, да напътства и поучава, се впуска в безкрайни глуповати монолози и тъпи разсъждения по теми, които очевидно са доста далеч от интелектуалните му възможности на обикновен дизайнер. Отвреме навреме създанието все пак великодушно позволява на гостите да кажат по нещо, като ги прекъсва и обърква. После те си отиват, приятно възбудени.

Най-итересен за телепубликата беше един иначе емблематичен водещ, него го няма вече на този свят, вечна му памет, който всеки българин добре го знаеше и му се смееше от сърце. Той беше пределно стар, антика, с огромни вежди, имаше хубави щракащи нови ченета, артистични очила и винаги хубава бяла пяна по ъглите на устата. Старческата деменция на този човек беше добре съчетана с изострена импулсивност, с изопачено възприемане на околната реалност, и с… рядка отмъстителност. Тъкмо поради това съчетание предаването на човека се възприемаше като доста забавно и много зрители се свързваха по телефона с водещия, главно да го обидят („дърт педераст“ и т.н.), както и да се надсладят на гневните му отмъстителни реакции.

Мисля, че някъде около 70-75% от лицата, които са водещи на телевизионни предавания у нас, имат проблеми с душевното си здраве, като поне половината от този процент, значи около 35-40%, остро се нуждаят от специализирани медицински грижи на Четвърти километър

Спокойно! Това число е съвсем близко до официалните данни на Националния център за обществено здраве за процента (60%) на хората с някакви психични страдания у нас.

Братя, търсете по кинижарниците на Хеликон и Сиела, или на сайта tornado.bg, моите две нови книги по психопатология и психотерапия, докато не е станало късно!

акад. Петър Иванов, Фейсбук

Снимка на Petar Ivanov.

loading...