Подписка брани журналисти и общественици, дадени под съд от Корнелия Нинова

Редица журналисти, социолоци, политолози и публични личности, както и членове на НС на БСП са се подписали в подкрепа на варненската социалистка Албена Шавел, главния редактор на Поглед инфо Румен Петков, журналистката Калина Андролова и Татяна Буруджиева.

По-рано тази година Корнелия Нинова заведе дела „за невярна и клеветническа информация и за обидни коментари” във Фейсбук и из медиите срещу тях. Сметките и на четиримата са запорирани, а общата сума на исканите от Нинова обезщетения е над 200 000 лв. Като „покушение срещу свободата на словото” и „хуманитарна репресия” определя тези действия отворена подписка.

До този момент писмото са подписали хора като заплашената преди време от членът на СЕМ Бетина Жотева – журналистката Къдринка Къдринова, Петър Волгин, проф. Петър-Емил Митев, д-р Страхил Делийски, Анжел Вагенщайн, Калина Дренска, Георги Пирински, проф. Антоний Тодоров, проф. Боян Дуранкев, проф. Ваня Добрева, Дора Чичкова, Костадин Паскалев и др.

Предлагаме текста на подписката, чиято автор е известното ляво перо Велислава Дърева и е публикуван на страницата на Съюза на българските журналисти:

КОЛКО СТРУВА СПОКОЙНИЯТ СЪН НА КОРНЕЛИЯ НИНОВА?

На 15 октомври т.г.  предстои да бъде даден ход на гражданско дело № 15855/2020 г. на Варненския районен съд, Гражданско отделение, ХLІІ състав. Корнелия Нинова съди Албена Шавел. За „невярна и клеветническа информация и обидни коментари” във Фейсбук. Като „обезщетение за претърпените неимуществени вреди”, Нинова предявява иск в размер на 50 000 лв. Сметките на Албена Шавел са запорирани.

Защо Корнелия Нинова – председател на БСП, съди Албена Шавел – председател на ОПО на БСП в район „Одесос”-Варна?

Защото Албена е един от най-ярките и непримирими критици на едноличната политика на Нинова, която узурпира БСП, доведе БСП до пълен разпад, подмени БСП като идеи, идеология, принципи и същност, унищожи демократичното начало и колективното ръководство в БСП, наложи сталинистки авторитаризъм и диктат, обгради се с безличия, обяви всяко несъгласие за престъпление, всяка критика за предателство, всеки инакомислещ за враг с партиен билет. И за 5 години „постигна” 5 изборни провала, а БСП загуби над 650 000 гласа…

Нинова съди Албена Шавел за нейното свободомислие, за нейната честност, почтеност, доблест и храброст. За нейната искреност и безкористност. За нейната вярност към социалистическия идеал. Защото Албена не мълчи, не поддаква и не аплодира пагубната политика на Нинова.

Нинова съди Албена заради свободата на словото!

Конституцията прогласява: „Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово – писмено или устно, чрез звук, изображение или по друг начин” (чл.32, ал.1)

Уставът на БСП постановява: участие на членовете на БСП в изработването, провеждането, защитата и оценката на политиката на БСП; демократично участие при вземане на решенията; възможно най-широко участие на членовете и симпатизантите; равнопоставеност при достъпа до всички процедури, в т.ч. при издигане на кандидатури за ръководни длъжности в партията, както и по отношение на информираността и знанието; откритост и публичност в дейността и отговорност за решенията и действията; свобода при изразяване на мненията и многовариантност при обсъждане и решаване на проблемите; равенство в правата и задълженията на социалистите (чл. 5).

Албена Шавел е поредният „враг”. Нинова заведе идентични съдебни дела срещу Румен Петков (главен редактор на pogled.info, член на БСП, делегат на 50-я конгрес), Калина Андролова (журналист, анализатор), Татяна Буруджиева (политолог, бивш депутат от БСП).

И четирите искови молби са като извадени изпод индиго:

„След всяка статия у мен се натрупва напрежение, тревога, гняв и възмущение, предизвикани от разпространените неверни факти и обидни квалификации по повод на моята личност и моята работа като председател на БСП…Процесните статии предизвикаха стрес и притеснения да не би хората да им повярват. Не мога да спя спокойно… Поради безсънието, през деня се чувствам отпаднала и ми е трудно да се съсредоточа върху работа си…. Загубих и концентрация…. Постоянно съм в лошо настроение, затворих се с в себе си, нямам желание да се срещам с приятели и познати, защото се чувствам потисната…. Една част от колегите ми в БСП се отдръпнаха от мен… избягват да общуват с мен, не ме канят на извънпартийни събирания… Станах нервна, избухлива и притеснена… като лидер на социалистите съм длъжна да ги сплотявам и обединявам, да бъда пример за подражание и да пазя и развивам доверието, което са ми дали…Преди публикуването на компрометиращите ме статии се ползвах с добро име и авторитет в обществото, които съм градила с много усилия през целия си живот…” И.т.н., и прочее…

И към четиримата Нинова предявява колосални за всеки обикновен български гражданин финансови обезщетения.  Общата сума надхвърля 200 000 лв.! Двеста хиляди! Толкова струва спокойния сън на Корнелия Нинова.

Нинова не съди Албена, Калина, Румен и Татяна, за да възстанови своето „добро име и авторитет в обществото”. Не!

Съди ги, за да ги сплаши, да ги накара да замълчат, да ги остави без никакви средства за живот, защото сметките и на четиримата са запорирани, и то – в условие на жестока икономическа и здравна криза! Съди ги не поради наличие на каквото и да е престъпление, а защото не са съгласни с нейната политика. Съди ги, за да блокира всяка критична оценка за собствената си личност. Съди ги за всеобщо назидание и лична парична облага.

Това е покушение срещу свободата на словото.

Това е политическа репресия.

Това е съдебна репресия.

Това е хуманитарна репресия.

 

***

До 14.00 ч. на 14 октомври към протеста се присъединиха:

Aна Пиринска,

Анжел Вагенщайн,

Анка Георгиева,

Анко Иванов д-р,

Антоний Тодоров проф.,

Арто Артинян д-р – Ню Йорк,

Атанас Баташки – Пловдив,

Атанас Дочев – Исперих,

Атанас Мерджанов,

Божин Трайков д-р,

Боян Балев д-р,

Боян Дуранкев проф.,

Валери Жаблянов д-р,

Валичка Георгиева,

Ваня Добрева проф.,

Велислава Дърева (автор на писмото),

Венцислав Василев – Бяла Слатина,

Виригиния Вакарелова,

Владимир Гюров,

Георги Божинов,

Георги Пирински,

Георги Търновалийски – Пловдив,

Данаил Йорданов – Исперих,

Делян Дамяновски – Мездра,

Димитрина Вакрилова – Пловдив,

Димитър Генчев доц.,

Добромира Тошева – Пловдив,

Дора Чичкова,

Елеонора Ангелова,

Емил Бехар,

Емил Илиев,

Емил Костадинов – Благоевград,

Захари Захариев проф.,

Иво Инджов доц.,

Иво Стамболийски доц. – Варна,

Калина Дренска,

Кольо Колев полк.,

Костадин Паскалев,

Кристина Сидорова – Габрово,

Къдринка Къдринова,

Лало Кирилов,

Любен Попов,

Любомир Паунов – Пловдив,

Маргарита Василева – Роман,

Мариана Лазова,

Марин Маринов – Монтана,

Мария Пиргова доц.,

Мая Буковска,

Михаил Миков,

Ненко Темелков – Перник,

Никола Ванков – Пловдив,

Никола Николов – Варна,

Николай Джагаров проф. – Варна,

Николай Казаков доц.д-р.,

Николай Радев – Пловдив,

Нина Чавдарова – Пловдив,

Нишан Джингозян – Лондон,

Петър Апостолов,

Петър Волгин,

Петър-Емил Митев проф.,

Петя Пейчева,

Пламен Младенов – Монтана,

Пламен Стоянов – Девня,

Полина Манолова д-р -Тюбинген,

Радка Димова,

Радослав Стойков – Хайредин,

Радостин Каракерезов,

Снежана Тодорова,

Станимир Стефанов – Казанлък,

Страхил Делийски д-р,

Таня Николова – Пловдив,

Теодра Халачева – Пловдив,

Тодор Стоилов – Пловдив,

Уляна Пачева,

Цветелина Дочева ,

Чавдар Велинов – Плевен,

Чавдар Георгиев,

Юлиян Веселинов,

Юлиян Гошев – Благоевград,

Юрий Асланов д-р,

Яница Станчева -Казанлък,

Януарий Вичев – Варна.

Подписката в подкрепа на Албена Шавел, Румен Петков, Калина Андролова и Татяна Буруджиева е отворена за присъединяване.

Червен Ефир