Под US игото

Покрай всички останали скандали, които тресат държавата ни, преди два дни се появи любопитна информация, която възбуди предимно медиен интерес. Пентагонът си търсел анализатор на социалните мрежи с български език. Официална обява за „свободната позиция“ е публикувана в сайта на частна компания, наета от Департамента за отбрана на САЩ. Очаквано не се споменава и дума за целите на съответните анализи, но не е и необходимо, защото си ги знаем. Фейсбук отдавна е загубил ролята си на мрежа за свободно социално общуване. Стотици милиони по света, сред които и немалко българи, са обект на наблюдение и контрол от страна на „Големия брат“. Да припомним, че имаше дори скандали на държавно междуправителствено ниво, след като се разбра, че САЩ следят висши персони даже в страните съюзници.
Самият шеф на фейсбук Марк Зукърбърг също не отрича, че компанията му е превърната в обикновена маша на Вашингтон за следене, натиск и шантаж, макар че се застрахова с уж благовидни оправдания – като например „борба с фалшивите новини“ или с руските хакери. Едва ли има потребител, ползващ социалната мрежа, който да не е изпитал на гърба си цензурата, забраните, наказанията заради „нарушенията на стандартите“.
Колкото до намерението на Пентагона – не си струва труда да се търсят подобни „специалисти“ с обяви. У нас е пълно с купени лобисти и продажници на националните интереси, които услужливо изпълняват тази „велика мисия“. Достатъчно е да се видят ораторите по русофобските форуми и конференции или дежурните гости по телевизиите. Заради такива като тях страната ни е буквално обезкостена, превърната в разграден двор и територия, която основно трябва да служи на американския военен интерес. Народът ни се топи и е оставен на доизживяване, защото не им е нужен. Нужна им е само колониалната администрация, която да хлопне кепенците.

Валентин Георгиев

http://duma.bg

loading...