Позорът Мария Габриел лапва 2 млн. евро от ЕК

Куп случайни жени, влезли като калинки във властта, позорят с огромни изцепки България в последните години. И ако най-пресните примери са лошият английски на новата еврокомисарка Мария Габриел, придобила прозвището Гаргамел, и на Екатерина Захариева, която обърка и македонския език, то в предишните правителства на ГЕРБ също бъка от подобни случаи.

Европейската снаха Неделчева-Габриел, кумица на шефа на ЕНП Жозеф Дол, е капката, която сякаш прелива чашата на търпението на избирателите. Причината е, че без да има каквито и да било блестящи изяви в европарламента или външната ни политика, кацна на поста в ЕК само заради шуробаджанашките си връзки и френското лоби, което я подкрепя покрай съпруга й и прочутия й кум.

Вярно, че ресорът й е за неглижиране, тъй като нито тя, нито някой в Европа разбира или се интересува в момента от политиките на цифровизацията, когато всеки ден стават атентати. Да се пропусне обаче фактът, че кацането на тази калинка в ЕК ще й донесе близо 4 млн. лв. в личната банкова сметка, би било скандално. Защото има къде-къде по-изтъкнати родни политици и експерти.

Неделчева бе избрана и предложена от ГЕРБ именно заради семейните си връзки. Като всяка амбициозна млада мома, излязла от малкия град, първата й работа е да си намери подходящ мъж. Тогава в живота й се появява французинът Франсоа Габриел. Той е много близък с председателя на Европейската народна партия Жозеф Дол. Освен че ги сватосва, той става и техен кум, така Габриел се бетонира в сърцето и протекциите на уважавания Дол. Мария и Франсоа вдигат невиждана сватба у нас. Женихът си харесал фоайето на Народния театър „Иван Вазов“.  Никой не може дори да си помисли, че там ще си направи сватбата, вероятно това ще бъде първата и последната церемония в националния театър, която е, меко казано, скандално да се ползва за пирове и гуляи.

Родената в гр. Гоце Делчев дама се урежда и с доста солидна заплата. Френската снаха ще вземе сумата от 2 млн. евро за годините, през които ще бъде еврокомисар. Службата й върви и с много бонуси, каквито в България не сме и чували и реално за целия си мандат Габриел ще забогатее със сумата от 4,5 млн. лв. Тук пенсионери с трудов стаж от 40 години се радват и на 180 лв. пенсия или малко над 80 евро месечно.

Бърза справка за приходите на еврокомисарите разкрива много интересни суми, които те прибират от службата си. И така. Заплатите на комисарите са 237 хил. евро годишно. Така излиза, че месечната заплата, срещу която се разписват, е 18 107 евро месечно. За година комисарите имат право и на 35 837 евро за жилищни разходи и на 7284 евро за „разходи за забавления”. Те имат и около 25 000 евро на месец за поддържане на екип, който да ги обслужва.

Тези цифри дотук обаче касаят единствено времето, докато са еврокомисари. След това финансовите благини не спират. Бившите еврокомисари получават и над 1,2 млн. евро като „преходни” плащания, компенсации за „преустройване” и пенсия.

Бившият комисар получава една месечна заплата в размер на 19 909 евро за „преустройване” в следващите три години, 322 540 евро в „преходни плащания”, и 25 534 евро годишна пенсия, след като навърши 65 години.

Ако обаче човекът заеме друга платена длъжност, няма да има право на общ доход, по-голям от заплатата си като член на Комисията. Така сметката сумарно показва, че нашенката Мария Неделчева, вече Габриел, ще лапне над 4 млн. лв. от решението на правителството да я издигне за еврокомисар.

Явно обаче тези, които я обявиха за най-първа сред първите, не отчетоха факта, че самата тя не е много за този пост. Едва ли някой може да забрави клипа, в който Мария Неделчева се обръща към своите почитатели на английски. Дете в първи клас има по-приличен акцент, да не говорим за бъдещ еврокомисар. Но кой може да се мери с една френска снаха и кумица на Жозеф Дол, протекциите са големи, не може парите и постовете да са малки.

Някои ще кажат, че си го заслужава, нали ще работи и ще представлява страната ни. Едва ли обаче може да заметем под килимчето скандала с безсрамно ниския наем на апартамента, който Габриел е обитавала в кв. „Лозенец“. 128 кв. на апетитно място в един от най-престижните квартали на София за сумата от 400 лв. на месец. Това е плащала френската снаха за жилището на фирмата „Заводпроект”, която пък е  дъщерна на „Софийски имоти”. Именно фирмата-майка прехвърля голяма част луксозни имоти в елитни квартали. По този начин тя избягва директното наблюдение на разпорежданията с имоти от страна на общинарите, от което пък бъдещата ни еврокомисарка се е възползвала, без да й мигне окото. За този скандал обаче тя не бе запитана от евродепутатите дори от опозицията с риска скандалът да не стигне до ушите на евролидерите, които трябва да решат кандидатурата й.

Най-скандалната ни еврокомисарка за всички времена със сигурност е Кристалина Георгиева, издигната отново от ГЕРБ и една от най-навредилите на страната ни калинки. Първите излагации на госпожата стартираха с ужасната черна кампания, която спретна на колежката си Ирина Бокова. Причината бе престижен пост, който страната ни днес можеше да има, а именно – генерален секретар на ООН. След като правителството „Борисов 2“ реши, че Бокова не е достатъчно добра за съответната длъжност, реши да вкара в надпреварата Кристалина Георгиева. Само по себе си това беше огромен скандал, нещо, което срина престижа ни за години наред. Георгиева се съгласи да бъде новият кандидат за ООН, без да се замисля, и се постара да очерни страната ни, която и без това вече бе унизена.

Няма да забравим разпространените съобщения от кабинета на заместник-председателя на Европейската комисия Кристалина Георгиева, в които се съдържаха готови коментари за злепоставяне на Бокова в социалните мрежи. От представителството на Европейската комисия в София заявиха, че съобщението и всичко, което се съдържа в него, е абсолютен фалшификат. Въпреки това петното си остана и се завъртя ужасната спирала на интриги и очерняне.

След като нито Бокова, нито Георгиева успяха да се справят и България бе опозорена от скандали между двете дами, а правителството стоеше и наблюдаваше, Георгиева реши да се скрие в миша дупка. По непотвърдена информация бившата еврокомисарка си е купила поста в Световната банка. Тази новина бе публикувана официално от вестник „Политико“. Според разследване на медията в качеството си на комисар с ресор „Бюджет и финанси“ тя е одобрила нова формула, предложена от Световната банка за финансиране на администрацията й.

Европейският съюз е един от основните донори на банката. Увеличавайки бюджета за персонал със средствата на европейските данъкоплатци, Георгиева на практика е осигурила и пари за своя бъдещ пост, собствените си сътрудници и други разходи.

Румяна Желева е друг пример за неподходящ избор за еврокомисар. Скандалите може би станаха толкова, че редовият българин забрави огромния позор, който нанесе бившият външен министър на ГЕРБ на страната ни.

Желева предизвика шумен скандал на изслушването си за еврокомисар с ресор „Международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакции при кризи“, след като бе уличена в конфликт на интереси, и демонстрира солидни пропуски по география, пращайки страни като Грузия и Египет в Близкия изток и с желание за работа на терен в Аденския залив.
Изслушването се превърна в международен скандал, а дни по-късно тя оттегли кандидатурата си за еврокомисар и участието си като евродепутат. Още същия месец, с благословията на ръководството на ГЕРБ, Румяна Желева напусна всички постове в партията и се прибра в Бургас, където живееше и преди огромния си възход в кариерата.

През 2012 г. обаче ГЕРБ решава да предложи Желева за председателството на Европейската народна партия на 21-вия й конгрес. На гласуването българката се класира на предпоследно място и отпадна. През 2013 г. Румяна Желева се отдала на научна работа и, за щастие на българските избиратели, изчезна от обществения и политически живот.
Протежето на Росен Плевнелиев Екатерина Захариева също е поредната калинка с дебели протекции във властта, която успя да ни вкара в нов международен скандал и захвана тема, която не е никак приятна за българите. Самосиндикално тя реши да признае в национален ефир македонския език. Нечуван гаф, който получи огромен отзвук и предстои да разпали нова „война“ между България и Македония. Премиерът Борисов нито веднъж не си позволи да изкаже подобно нещо, но Захариева, в качеството си на външен министър, реши, че след като сме признали Македония като отделна държава, то защо да не признаем и езика им.

Малко след като видя, че обществената реакция не е в нейна полза, Захариева се извъртя от думите си и след бърза справка се поправи. Редица историци, професори и уважавани личности потвърдиха, че подобно нещо е немислимо и дори Захариева не може да си позволи подобен  гаф. Интересно обаче, няколко дни правителството не предприе никакви мерки по въпроса, мълчанието бе пълно.

На фронта се яви и новината, че на външния ни министър й трябвал преводач, когато посещава комисии в ЕП. Колкото и странно да звучи това, колегите й от Брюксел се били усъмнили в езиковите й качества и дори я посъветвали следващия път да си води преводач с нея, за да са сигурни, че тя разбира какво точно се говори на важните срещи.
Не е за пропускане и друга чужбинска снаха – Ева Майдел, пратена като българска евродепутатка в Брюксел, а впоследствие набързо забравила защо е там, само и само да си уреди бита с брак с богат чужденец.

Някогашната Ева Паунова извървява в ЕП път досущ като колежката си Мария Габриел. За разлика от нея обаче, не си е избрала толкова високопоставен жених, нито пък кум, но за сметка на това – богат и вероятно затова не ламти за кариера. Достатъчно й е, че се е задомила  в чужбина и е побързала да забременее. „Ретро” научи ексклузивно, че Паунова-Майдел е вече в напреднала фаза и скоро ще излезе и в майчинство.

Паунова, както е моминското й име, ще дари с наследник един от най-влиятелните политици в Европа, след като в началото на тази година се омъжи за Никлас Майдел.
Сватбата беше само граждански ритуал в родния град на младоженеца Залцбург. На церемонията присъствал само тесен семеен кръг, а тепърва ще се организира и църковна венчавка, но може би чак след като се роди бебето.

Двамата се запознават в Брюксел на вечеря, организирана от братовчед на младоженеца. И Ева, и Никлас работят главно в Брюксел. В кариерата Майдел израства под крилото на евродепутатката от ГЕРБ Илияна Иванова, а след това самата става евродепутат от България.

http://retro.bg

loading...