Позьорщина

Тежък пътен инцидент. Шест жертви и десетки пострадали. Шок и мъка. Репортери с безумно поведение се блъскат да разговарят с пътниците. Тотална и безпардонна липса на професионализъм и журналистическа етика. Едва ли псевдожурналистите ще бъдат санкционирани въпреки нарушението на всякакви стандарти. Кой обаче ще глоби или смъмри политиците, които също толкова безпардонно и неадекватно опитваха да лъскат имидж на гърба на страдащите?
Малко след инцидента с автобус на магистрала „Тракия“ сюрия министри се изсипаха на пътя. Минути след драмата, още преди каквито и да било следствени действия, те обясняваха какво не е причина за инцидента. По случайност въпросната отсечка се оказа от малкото без дупки, неравности и пукнатини. Никой и думичка обаче не каза, че ако до канавката бе сложена и мантинела, автобусът може би нямаше да се забие толкова драматично. Всъщност, май само в България по магистралата може да видите да притичват или да преживят домашни и диви животни. Просто оградите и мантинелите не са приоритет на отговорните институции.
Един министър се втурна в операционната – да наблюдава как обработват пациентите. По-скоро искаше да обработи общественото мнение, да се направи на загрижен. А че в операционната се вмъкна човек, който хал хабер няма от процедурите – ни вопъл, ни стон. Да се радваме, че у нас въпреки мизерното заплащане все още работят професионалисти, които не се шашкат от височайшо присъствие в напечена ситуация.
Жадни ли са за кръв камерите? Май да. За съжаление обаче остава усещането, че и политиците ни – също. Къде-къде по-смислено щеше да е, вместо да позират от мястото на инцидента, управленците да се строят, за да дарят кръв. И да стегнат подчинените си да дебнат и да глобяват за всяко нарушение, което е срещу закона, здравето и живота на българите.

Павлета Давидова

http://duma.bg

loading...