Поклон! За пичовете няма минало време

Нелепата и шокираща загуба на Иван Ласкин остави безмълвни почитателите му. Приятелите на актьора са изключили телефоните си, потресени от новината за кончината му.

Иван Ласкин става известен още 16-годишен с главната роля в сериала „Васко да Гама от село Рупча“. Завършва актьорско майсторство за драматичен театър във ВИТИЗ през 1994 г. в класа на професор Здравко Митков. От 1991 г. започва кариерата му в театъра – в „Сълза и смях“. Играл е на сцените на почти всички софийски театри, още като студент се помнят ролите му в Народния театър, МГТ „Зад канала“ и Театър „Българска армия“. От 1997 г. е актьор в Театър „Българска армия“. Напуска го през 2014 г.

Участва и в редица филми – „Честна мускетарска“, „Вагнер“, „Хайка за вълци“, „Дунав мост“ и „Магьосници“, „Колобър“, „Наричаха ме чичо“, „Рут“, „Църква за вълци“, „Най-важните неща“, „Грях“, „Стъклената река“. Играе и в над двадесет европейски и американски продукции от периода 1989 – 2007 г.

Занимава се с продуцентска дейност и участва в компания за продуциране, лансиране и утвърждаване на млади таланти в България.

Острият език на Ласкин не пощади нито политици, нито актьори, нито журналисти. Той „режеше“ безпощадно самозабравилите се, суетните, глупавите ни сънародници. Беше краен, но честен и прям.

„Искам да има единство, да сме единни. Хората са добри. Българинът е изключителен човек, състрадателен“, каза още той и допълни: „Половината политици са идиоти. Те се хилят, бъркат си в носа и ходят по заведения, вместо да си вършат работата съвестно“, каза веднъж той.

„Доста партии са ме канили да бъда политик. Бих се ориентирал към десните партии, националистическите. С едно условие обаче, аз не мразя турците, имам много добри приятели турци. Бих влязъл в политиката, но не с финансови претенции“, обяви приживе актьорът.

Любовта на живота му бе Алекс Сърчаджиева. На страницата си във Фейсбук той й се обясняваше непрекъснато в любов и казваше, че е недостоен за нея.

„Да излезеш от дом, в който са те прегръщали, и той да е празен, това е тотално. Затова аз я прегърнах силно“, каза той на въпрос какво е направил, когато любовта на живота му Александра Сърчаджиева е загубила майка си.

„Пиех много, сега е по-леко положението. Преди прекалявах, сега не е така. Пия точно толкова, колкото един средно статистически български ловец“, сподели той в последните години. „Въобще не ме интересува как хората ще ме запомнят, интересува ме как ще запомнят децата ми“, признаваше още Ласкин.

През февруари 2016 г. той бе приет в спешното отделение на Университетската болница в Плевен. Тогава не успял да се качи на сцената на плевенския драматичен театър и влиза в болницата, където минава прегледи и изследвания. Сам казва, че границата, която никога не е прекрачвал, е да излезе пиян на сцената, за разлика от други негови колеги.

Миналата есен, докато участваше в риалитито “Фермата“, също се наложи да влезе в болница. Причината тогава бе, че вдигнал кръвно, а не след дълго се отказа от участието си в предаването.

В края на 2012 г. районният съд във Велинград постанови 15 месеца без шофьорска книжка и 800 лв. глоба за Ласкин. Наказанието му бе заради отказа му да бъде тестван с дрегер за употреба на алкохол, докато шофирал джип “Тойота“ през лятото същата година. Тогава с колата с него е била и дъщеря му. В един момент той спира автомобила, за да говори по мобилния си телефон. Близо до него полицейски автопатрул проверява други коли. Според показанията им полицаите видели Ласкин да надига бутилка от бира, докато говорел по телефона, след което потеглил. Затова тръгват след него и го спират за проверка. Заради отказа му да го тестват с дрегер му съставят акт за административно нарушение.

Същата година за първи път публично призна за проблемите си. „Аз съм алкохолик, боря се! Имам проблеми с алкохола. Тежък проблем. Пия много“, призна той през сълзи в телевизионен. „Казвам го, защото това е първият начин, по който да започна лечението. Никой не знае как се случва. Идва изведнъж. Никога не съм се излагал на представление, но съм изключителен алкохолик и пияница“, каза Ласкин. И обясни, че пие, защото нищо край него не му харесва, защото държавата не цени труда на талантите и младите. Смята да направи всичко възможно да изпрати и двете си деца в чужбина, за да ги спаси.

В интервюто си той заявява категоричното си намерение да се пребори с пиянството си. „Ако ще, да ми се пръсне трътката. Боря се и ще се боря! Проф. Григоров и д-р Цонев ще ме спасяват. Искам да го призная, защото това е мъжка постъпка“, добави още той, но не успя да спечели тази битка.

Ласкин не успя да се съвземе след внезапната кончина на най-близкия си приятел – Чочо Попйорданов. В интервюта и пред близки той споделяше, че липсата му е страшна и… че иска скоро да се видят с него. За жалост, желанието му се сбъдна и днес те вече са заедно.

Резултат с изображение за Иван Ласкин

http://retro.bg