ПОЛЗА/РИСК

Окончателното становище на Европейската агенция по лекарствата е че има връзка между ваксината на AstraZeneca и тромбозите, но тези случаи са изключително редки и ограничения, свързани с приложението на препарата, не се налагат.

ЕМА смята, че ползата от ваксината на AZ е по-голяма от съществуващия риск, макар и да е възможно да има връзка между редките случаи на тромбоза и препарата на AstraZeneca.

Европейската комисия, на присъщия и стерилен чиновнически език, също съобщи, че ползата оправдава риска. Тези политически решения са трудни и затова трябва да се основават на РАБОТЕЩА система за откриване, наблюдаване и докладване на странични ефекти. Последното далеч не е факт в нито една страна членка, особено при безпрецедентната офанзива за масова ваксинация, която тече в момента.

Нормално е да задаваме въпроси и да искаме отговор, защото ако за политиците съотношението полза/риск е обществено оправдано, то за обикновения човек дилемата е риск/полза и той иска гаранции за безопасност, за носене на отговорност и за компенсации при настъпване на неблагоприятни последици. Вместо това се предлага пропаганда и манипулации чрез ограничаване на права, въпреки че ваксината е във фаза на клинично изпитване и е разрешена за употреба единствено поради спешност.

На всичко отгоре, производителят е освободен от отговорност под йезуитското прикритие на „декларация за информирано съгласие“ – разбирай, проблемът със спасяването на давещите се е проблем на самите давещи се.

На днешния си брифинг, нашият НОЩ гъвкаво се заизмъква и хвърли отговорността върху преценката на лекарите, особено когато става въпрос за хора с висок риск от тромбози и жени под 60 години. Само че така не става: за кратко време може да бъдем и заблуждавани, и плашени, и санкционирани, но Видов ден винаги идва и цената се плаща, и то колкото по-късно, толкова по-висока. Важното е кой ще я плати! Управляващите закупиха 4,5 милиона ваксини на AZ, в пъти по-голямо количество от останалите ваксини, и това далеч не е прозрачен и безпристрастен избор. Ами ако тази ваксина бъде резонно избягвана от хората, а и започват да се появяват нови на пазара, тогава кой и как ще поеме отговорност?

То е ясно че данъкоплатците ще платят няколко пъти масрафа, но поне накрая рискувани да се окажат само политическите кариери на досегашните представителите на статуквото, защото то е доказало колко цинично, алчно, корумпирано и некадърно е.

Антония Първанова