ПОЛИТИКАТА Е ДВУСТРАНННА ОТГОВОРНОСТ

Тези дни слушам само как политиците трябвало да бъдат отговорни. Пред кого и за какво – никой не казва! Отговорни може би пред Козяк? Пред съвестта си? Пред народа /суверен понастоящем/? Отговорност е хубава дума, но напълно безсмислена, ако не е свързана с уточнение пред кого. Може пък да са отговорни пред поръчителите и кукловодите!

По аналогия на противното се разбира, че ние – наричани матриЯл, стадо, тулупи, безделници, мърша, аборигени и т.., тоест наличните българи на територията, би трябвало да сме безотговорни. Тук съм склонна да се съглася. Защото отговорността трябва да е двустранна. Искаме отговорност от политиците, а отиваме да гласуваме и мнозинството гласуват за някой политик защото „ама той е толкова сладък“, „ама той ще ни оправи“, „ама той така хубаво говори“. Сами разбирате, че подобно разсъждение, подкрепено с правото на глас, е пълна безотговорност към Родината ни, към децата ни и към нас самите.

Отговорността трябва да бъде предимно наша – на народа. Защото ние имаме силата и властта да избираме. И каквото си изберем, това получаваме в политиката и в управлението. Избирате по усмивката и симпатиите, а после се чудите защо не стават. Това са качества за едни други конкурси, а не за политиката……Политикът трябва да е почтен, да е зрял, да има елементарни познания по вътрешна и външна политика, да има програма, да има конкретни предложения какво ще направи, а не да обещава като на селска сватба. И е наша отговорността да отсеем плявата от зърното.

Така, че, по-внимателно с отговорността…двустранна е! И който посее ветрове, ще жъне бури!

Елена Гунчева
(