Политици във/срещу медиите

През последната седмица вечно недоволният български зрител реши да отмести поглед от риалити форматите и сериалите и внезапно се загрижи за журналистическата гилдия у нас. Тъй като явно свикнахме България да е на дъното на всяка позитивна класация и на върха на негативните, 111 място по свобода на словото сякаш не плашеше никого. В рамките на седмица обаче един от най-разпознаваемите тв водещи, Слави Трифонов, обяви, че слиза от ефир, а в една от най-големите телевизии започнаха мълниеносни рокади. И изведнъж хората се сетиха, че май политиката е твърде обвързана с родните медии.

Оттеглянето на Трифонов веднага пробуди позатихналите слухове, че пак се е прицелил в политическото поприще. Подобни тези имат основание – водещият неведнъж е заявявал позициите си по наболели теми, „прегръщал“ е актуални невралгични проблеми, припознавал е за „свои“ кандидат-политици. Нито веднъж обаче не се осмели да заложи собственото си име в предизборна кампания. Заявката за слизането му от ефир и опитите му понякога да се прави на остър към властта определено привлякоха внимание. Подобно на Бойко Борисов, той има нюх да „яхва вълната“, а популистките му тези, гарнирани със сладкодумни и лесносмилаеми фрази, отново шестват в социалните мрежи.

Ако Трифонов загърбва медиите в името на политиката, то именно тя може да се окаже причината журналисти да бъдат „самоотказани“ от професията. Бизнесмените Георги и Кирил Домусчиеви купиха Нова телевизия. Рокадите в ръководството на медията вече са факт. „Нова тв уволни Виктория Бехар след въпроси за Пеевски“, гръмнаха редица сайтове и издания през последните дни. Според информацията вече бившата шефка „Стратегическо развитие“ на новините била отстранена, защото си позволила да е остра към новото ръководство и попитала дали депутатът от ДПС Делян Пеевски ще окаже влияние върху отразяването на новинарския поток. Въпроси за обвързаността на бизнесмена с новата директорка на новините Миляна Велева също наклонили везните за уволнението. Междувременно в гилдията се заговори, че Пеевски се е уредил не само в Нова тв, но и в БНТ чрез назначението на Емил Кошлуков за временен генерален директор.

Дали Бехар е била остра, опълчила ли се е, или просто това са спекулации, няма значение. Фактът, че твърдението звучи като истина, говори достатъчно за състоянието на медиите у нас. Зависими са. И неудобните са лесни за „отстрелване“. На хората с пари и власт не им пука кого ще уволнят, защото знаят, че има стотици млади „дръжки на микрофони“ или огладнели бивши звезди, които знаят на кого и кога да се кланят.

На този фон СБЖ вече няколко години плахо се опитва да прокара законодателни промени, с които да защити журналистите от „емоционален, физически и друг натиск“. Резултатът е нулев. Личи си и от многобройните скандални уволнения през последните години, чувството на безнаказаност, с което политици, членове на СЕМ и властници заплашват журналисти, и все по-големия брой колеги, напуснали гилдията.

автор:Павлета Давидова

duma.bg

loading...