Политическият прокурор на България

Министър-председателят на страната ни е разбрал, че г-н Пламен Георгиев знае добре английски, докато бил в кабинета му. Конграчулейшънс! За испанския ще отговаря Христо Стоичков. За чумата по свинете са виновни румънските туристи. Ясно, никакви румънци (извинявам се на господин Береану), никакви пътувания. В еврозоната щяхме да влезем в края на първата година на министър Дянков, а сега вече не е много хубава тази работа. За невлизането ни в Шенген е виновна Холандия – точка! За „реформата“ в правосъдието е виновен Христо Иванов и подобни соросоиди. За асансьорите и терасите явно стана виновен Цветанов – честито! За Слави Трифонов е виновна bTV, защото си правил безплатна реклама и не знаел какво го чака. Явно нещо го чака… Ако загуби София, ще страдат софиянци и той няма да е виновен. Вината вече е прехвърлена на Фандъкова, а активите от периода на управление – на близкия му кръг. Така стана и с Цецка Цачева. Да не забравим, че Европейският съюз е виновен за това, че „Фолксваген“ отиде с парите си в Турция. Очевидно е, че за ниските пенсии е виновна НАТО, защото си купихме самолети. Да припомням ли? Зърнарите, медицинските сестри, полицаите, палатките на морето, отбрани журналисти, старците от БАН… левите, десните, зелените…

Да се огледаме! Останаха ли невинни? Има ли някой, който не е виновен пред Борисов?

Сигурно е останал някой, но това е временно явление. Докато гледаме избора на Гешев, се оказа, че страната се управлява от политически прокурор, който обвинява всички наред. Тези, които не искат да бъдат „виновни“, заминаха в чужбина, за да търсят успеха си. Тези, които решиха да се борят или да търпят, са тук.

Политическият прокурор е едновременно жертва и обвинител, защото се бори с лошите, а това сме всички ние. Инак го прави заради нас, защото мисли за добруването на нацията. Тази шизофрения го слага в позата на неразбран родител, който се чеше по главата и казва: „Като пораснеш, ще видиш какво е…“ В същото време бие зверски през пръстите и не дава на никого да „порасне“, защото ще му отмъкне властта.

Политическият прокурор, разбира се, си има заптиета по медии, измислени десни институти и органи на властта, които са доволни, че още не са посочени за „виновни“ и захлебват. Има и объркани политици, които се чудят дали идеологическият им враг е по-страшен от Борисов или обратното. Така времето ги отминава с ирония, защото са участници в собствен филм, който вече никой не гледа.

Независимо от поредните избори, независимо от медиите му, независимо от парите на олигарсите му се търси политически адвокат на народа. Адвокат, който да защити хората от насочения пръст на Борисов. Няма да има кой да му плати хонорар, защото хората не обичат да плащат за нещо, което смятат, че естествено им се полага. Вероятно ще се наложи това да направи историята. Но съдът ще отсъди победа за него, защото нито един народ не търпи вечно чувството за вина. Германците не го изтърпяха след Първата световна война и се стигна до Втората. Евреите мразят да ги питат за палестинците, както и обратното. Британците не обичат разговора за Северна Ирландия… Никой не обича да живее с чувство за вина.

У нас си произведохме сами феномена „политически прокурор“

Личност, за която са виновни всички, но никога не е виновен #ТОЙ. Божествената поза на човек, който е готов да разпъне на кръст всичките си деца като жертва на собствената си непогрешимост. Но това чалга-Божество проповядва силата на властта, а не любовта между хората.

На България не й трябва политически прокурор, който прави жертвоприношения. Нужен е лидер, който настоява да сме демократична и правова държава и има ясното съзнание, че страната трябва да влезе в XXI век. Без страх и без вина.

автор Арман Бабикян, експерт по политически маркетинг и ПР

segabg.com

loading...