Политолог прогнозира шокова коалиция на Петков и Василев

Определи ПП като еднодневки

Политологът доц. Стойчо Стойчев прогнозира в ефира на Нова Нюз шокова коалиция на Кирил Петков и Асен Василев.

Той посочи, че ако изборите са след 6 месеца или година, със сигурност времената ще са по-добри за ГЕРБ, за да участва в коалиционно управление с Кирил Петков и Асен Василев.

В този ред на мисли той припомни, че те бяха зад Радев, а след това го определиха като позор.
Точно по този начин биха променили и мнението си за ГЕРБ, категоричен е доц. Стойчев.

Според него, ако бъде съставен кабинет, то това ще бъде правителство на агонията, което ще е без твърдо мнозинство и няма да е функционално.
„Кабинет може да се избере, но той ще потъва. В плаващите мнозинства само може да се потъне. Ако третият мандат беше връчен на ИТН, те щяха да бъдат незаобиколим фактор и четворната коалиция в нов вариант беше много по-възможна. ПП щяха да станат по-диалогични. Отношението в коалицията винаги е било лицемерно, ДБ приеха ИТН с отвращение, за да бъдат на власт. ПП няма да бъдат в позиция да налагат дневния ред в нов парламент“, обясни той.

Политологът подчерта, че е от особена важност дали Корнелия Нинова ще подходи към формула за решаване на проблема между ДБ и ИТН или ще премине към връщане на празен мандат.

„Възможно е при преговори на БСП с другите партии тя да опита второ издание на формулата с 3 партии и независими депутати. Възможно е и още някой да промени мнението си“, посочи Стойчев.

В заключение доц. Стойчев посочи, че ако ПП са имали сериозни намерения в политиката са щели да си регистрират партията. В този ред на мисли политологът ги определи като еднодневки, които идват да свършат нещо и да си заминат.
Източник: standartnews.com