Полша скочи срещу директива на Брюксел

Анна Москова е категорична, че никой не може да им наложи каквито и да било ограничения

Полша скочи срещу директивата на Брюксел за пестене на газ.

Полският министър на климата и околната среда Анна Москова заяви в интервю за седмичното издание „Шечи“, че никога няма да се съгласят енергийната сигурност да бъде решавана на европейско равнище.

Тя е категорична, че никой не може да ги принуди да съкратят потреблението на газ, както и да им наложат каквито и да било ограничения, отбелязва специализираното издание „Мъни“.

Москва подчерта, че Полша няма да се съгласи с регламентиране на количествата газ, ако на територията на ЕС бъде въведена извънредна кризисна ситуация.
„Закупеното от Полша гориво и самата газова инфраструктура са собственост на страната ни и само ние можем да решаваме как да ги използваме, за какви нужди и как да ги предоставяме“, отбелязва министърът на климата околната среда.

„ЕК не може да ни принуди да правим, каквото и да е. Без свобода няма солидарност и тя свършва там, където започва принудата“, подчерта Анна Москва.
Москова посочва, че ЕК не е успяла да прокара задължителното намаляване на газа и ограничаването на потреблението ще зависи от суверенното решение на всяка отделна страна.

Анна Москва коментира, че Полша, предвид запасите в хранилищата и спада на търсенето, се нуждае от 17 на сто по-малко количество газ, което означава, че този въпрос не я засяга.
На въпрос дали ЕС може да нареди на съседите на Германия да ѝ доставят газ, тя отговори, че това е малко вероятно.

„Естествено, ако в ЕС има страни, които имат съответната възможност и инфраструктура, то винаги на базата на двустранна договореност могат да поддържат съседите си“, отбелязва Москова.
Тя обаче допълни, че не си представя ситуация, в която Брюксел ще задължи Варшава да помага.
Източник: standartnews.com