Пореден срам

Г-н Ервин Прьол – бивш премиер на Долна Австрия, свързан с компанията ЕVN и приятел на Борисов и Плевнелиев, който скоропостижно бе свален от поста си в началото на годината заради корупция и злоупотреби, щял да бъде „посланик на Българското европредседателство“. Той е сред шестимата избраници на наш Борисов в новосъздадения от него консултативен съвет, чиято цел била да „налага приоритетите ни“.
Изборът е повече от скандален. Той е срам за България! Можем отсега да си представим каква ще бъде реакцията на официална Виена, пък и на други в ЕС след този гаф на властта у нас. Разкритията отпреди 9 месеца и жигосващите заглавия в чуждата преса как „австрийският приятел на Плевнелиев Прьол въртял схеми през фондацията си“, ще ни се видят „другарска критика“. Защото новото амплоа на господина ще лепне петно, което дълго време ще ни виси като обеца на ухото.
А скандалът не свършва дотук.
Същият Прьол преди 3 години заведе Плевнелиев на частна среща с шефа на EVN във Виена… Днес изпълнителното трио Прокопиев-Дянков-Трайков вече е дадено на съд за последвалата сделка с държавния дял на „ЕВН-България“. Прьол и Плевнелиев обаче са в съвета на Борисов за европредседателството. Общата си корупция ли ще рекламират?

Валентин Георгиев

http://duma.bg

 

loading...