Пореден тест – блам!

Още един балон на ГЕРБ се спука – този за намаляване прага на плащанията кеш. Таванът от 10 000 лева остава, след като парламентът бламира предложението им той да се ограничи до 5000 лева от догодина. А нека припомним, че идеята на правителството беше още по-драстична – да падне до 1000 лв. максимум от 2019 г.
Определено това решение на депутатите може да се нарече победа на здравия разум. Празните приказки на властта, че по този начин борели сивата икономика, да си ги говорят по телевизорите. Ако искат наистина да ограничат сивия сектор, трябва да започнат с ликвидирането на контрабандата и картелите. А те си отглеждат контрабандните канали, пък за оправдание хвърлят димни завеси с подобни глупости, като ограничаване на кешовите разплащания в брой.
Очевидно лобисткият опит да се удари поредното мощно рамо на банките засега не среща подкрепа. Защото, нека не се лъжем, едно намаляване на прага, означава вдигане на оборота от такси на трезорите за всеки превод, които и без друго в момента дерат по 10 кожи от малките фирми и гражданите. Ако в ГЕРБ са толкова загрижени за печалбите им, направо да въведат нов данък „банка“ – тогава поне цинизмът им щеше да изглежда малко по-почтен.
Да не говорим, че над половината от българите нямат банкови сметки и подобна гавра, особено с по-възрастните, би ги затруднило още повече, защото няма да знаят какво подписват.
Не е вярна и мантрата, с която някои лобисти се опитват да се оправдаят – че в другите държави се плаща предимно по банков път. Напротив – там  има избор, а не въведени забрани и лимити.
Струва си обаче да отбележим за кой ли път един безценен плюс на Борисов и хората му – ненадминатата им политическа гъвкавост. Която впрочем е управленски патент – пускат димка като тест за общественото мнение, а след като усетят накъде духа вятърът, бият отбой.

Валентин Георгиев

Резултат с изображение за Валентин Георгиев

http://duma.bg

loading...