Посрещаме ваксините като папата. А за купуването на гласове – ни дума, ни стон

Тази сутрин посрещнахме поредната пратка с ваксини така, както не е посрещан и папата. На препаратите бе засвидетелствано особено внимание от страна на медиите – прекъсване на събеседници и преки включвания по всички големи телевизиите, които показаха на живо как спира камиона с ценната пратка и как се отварят задните врати. „Ето го, идва…. Току-що спря“, пърхаше около него задъхана репортерка.
Кулминацията дойде в мига, когато телевизионните камери застинаха върху двете палета с медикамента, поставени в дъното на машината. Разбира се всичко това бе гарнирано с ескорт, суетене, микрофони и пресконференция, на която здравният министър съобщи радостната вест, че от април ограничителните мерки се разхлабват. Шоуто е на ниво и целокупният български народ най-после си отдъхна, че спасението е дошло. Но много хубаво, не е на хубаво.  Попариха ни леко, след като овластените люде ни обясниха, че част от ваксините ще отидат за хората, ваксинирани с по една доза. Но, доц. Ангел Кунчев ни обнадежди – другия път ще има за всички. Така, че сериалът не свършва, защото ще има и друг път.

Властта разбира няма да пропусне да запише в края на  предизборната кампания червена точка с получените ваксини, независимо, че процесът на ваксиниране се превърна в нормално ежедневие за останалите европейски страни. Управляващите продължават да се правят на глухи за това, че сме последни по брой имунизирани и първи-втори /от време на време бележим „напредък“/ по смъртност.

Зад лъскавите сцени с тупане на гърди в стил „Вижте колко ни пука за вас“, върви друг зловещ сценарии – този с купуването на гласове. Възмутени хора от различни краища на страната открито разказват във Фейсбук за прекия си сблъсък с „агитаторите“.  Изборите чукат на вратата, но до този момент нито една медия не е показала как и срещу какво наемници на различни партии мотивират  жертвите си да гласуват за този или онзи. Според полицейски източници в малките населени места положението е плачевно, защото почти няма врата, на която купувачите да не са потропали.  За разлика от друг път, обаче нито една медия не показа схемите за търговия. Дори не се коментират случаите, в които хората отрито и в първо лице разказват за патилата си. Сякаш токова животно няма. Така социалните мрежи останаха единственото свободно място, където може да се разкаже и да се разбере за мащабите на това престъпление. Сънародниците ни в чужбина алармираха погнусени за внезапната подмяна на членовете на избирателните комисии в различни страни с такива, угодни на властта. И какво – нищо. Само дето изводът, че „Октопод стигна и до нас“, дълго ще кънти със страшна сила.

Малко преди старта на предизборната кампания главният секретар на МВР  Ивайло Иванов се изпъчи пред камерите и заяви, че е сформиран Щаб за борба с купуването на гласове. Увери ни, че органите на реда ще бъдат безкомпромисни към този бич. Иначе Щабът си изглежда като сериозна команда – все  експерти от МВР, ДАНС и прокуратурата. Вече мина  едни месец от тогава, но  никой до този момент не е разбрал какво е свършил този Щаб – колко бандити е изловил и пратил на прокуратурата и на съда.

По този повод Фрог ще попита официално Щабът за неговата работа. Важно е да разберем колко хора са включени в него и дали ще вземат допълнително пари за тази дейност. Колко сигнала са получили, колко са проверили и колко купувачи на гласове са станали клиенти на прокуратурата. Важно е да научим още какви доказателства са открили. Така де, питаме за нашите пари, за нашите гласове и за нашето бъдеще. Ако Ние самите не се борим срещу подмяната на истината с лъжата,  бъдете сигурни, че  Те няма да си мръднат и пръста да го сторят. Нищо, че по сто пъти на ден ви обясняват, че купуването на гласове е престъпление. „Мъжко е да обещаеш, човешко е да не изпълниш“. Не го е казал някой велик философ или учен. Това са думи на все още действащия премиер Бойко Борисов.

Невена Миткова

https://frognews.bg/