Потресена съм от отношението на държавата към онкологично болните

Случаят тук е частен и е моят : Един разказ за безизходицата на човешкият живот в България.

Потресена съм от отношението на държавата към онкологично болните.
Хора, които заслужават грижа и внимание, лечение и облекчение на болките, са оставени безпомощни и на самолечение, докато чакат своята бавна и мъчителна смърт пред очите на близките си. Нещастните роднини от своя страна се мъчат панически да набавят лекарства и търсят всякакви начини, за да се докопат до инжекция с морфин, с която да облекчат болките на любимият човек.
Лекарите отказват да изпишат на тежко болен от рак рецепта за морфин, защото той не е бил регистриран на време в ТЕЛК, което означавало, че е здрав! Отказват да му бият и инжекцията, в случай, че им я набавим, защото било лесно и сме могли да го направим и сами! Не искат да приемат пациента в Болницата, защото трябвало да се обърнем към специалист. Преди 4 години, когато откриха рак на дебелото черво на баща ни, веднага го пришпориха за операция в „София Мед“, без да му дадат време да помисли. Накараха го да плати на ръка, без изготвен документ или разписка за взетите пари. На едно от моите свиждания, той имаше болки и въпреки грубото отношение на медицинските сестри и доктора, реших да попитам, защо има толкова силни болки, а отговора на медицинската сестра беше:
„Попитай червата“. При въпроса ми към доктора дали има разсейки и къде са, получих отговор, че не съм медицинско лице, за да ми дава обяснения. По-късно каза, че са в лимфните възли. Три години никой не се поинтересува от него, никой не го потърси,разкарваха го 10 пъти за епикризата, която не беше изготвена. В последствие му казали, че няма разсейки в лимфните възли, а имал 2 чертички на дроба! Какви са тези чертички никой не разбра, докато не ни съобщиха, че са разсейки в дроба! Казва се разсейки господа медици, не се наричат „чертички“!
Последното, което чухме е, че нищо не може да се направи! Да, прави сте, вие нищо не можете да направите, освен да обречете всички онкологично болни на бавна и мъчителна смърт, но що за лекари сте, след като сте съгласни да работите в такива условия, в които не сте способни да помогнете на пациентите си? Разбира се, че има и много кадърни и знаещи между вас, но те също са с вързани ръце от държавата…
И така, умен и кадърен човек, който цял живот е работил и си е плащал осигуровките, получи отказ от държавата да бъде лекуван и беше захвърлен без надежда и с откраднат шанс за живот, заради нечие нехайство и безсърдечност. Кой ще ми помогне сега? Кой ще ми върне откраднатите бъдещи спомени, а господа управляващи? Аз бях принудена да работя 10 години в чужбина, заради мизерията в която ме поставихте вие, далеч от скъпи хора! Кой ще върне прекрасната ни майка, която почина на 46г. от лекарска грешка заради това, че нямаха в наличност да и прелеят една банка тромбоцитна маса, която струваше 3лв. тогава?
И не, не мразя медицинските лица, защото моята майка също беше медицинска сестра и в тези черни за нас дни, помня това което тя ни казваше, че всеки ден в картона и се записват неща, които никога не са и правени, преливания, лекарства, които не са и давани, а се записват, че е лекувана с тях. Държаха я с дни без никакво лечение, а нещата които записваха в картона и са били продавани и това се случва и до ден днешен, но няма кой да го разследва! Далаверите за сметка на човешкият живот и кражбите на лекарства и пари за болните никога не са спирали …

Кой ще ми върне красивата, честна и добра майка, която ми беше отнета от вас толкова рано заради 3 лв., а подли и алчни безсърдечни гадове? Кой ще спаси баща ми сега ??? Кой ????

Ива Иватта

loading...