ПОТРЕСЪТ НА ПРАВОТО ПО СВЕТА И У НАС

НОВИНИТЕ ОТ ДЕНЯ:
27.06.2019 Г.

След като целокупната юридическа мисъл на Територията беше потресена от законодателните творения на Барни Ръбъла на правото, дойде ред и на Европейския съюз. Да видят и те правни чудеса. Твърдо упорствайки в закостенялото си мислене, че правото трябва да отговаря на здравия разум и целените от обществото резултати, от Съветът на Европа отново върнаха творението на Барни Ръбъла с настояване за преработка и за реален механизъм за разследване на главния прокурор. Официално съобщението гласи, че имат очаквания да се създаде подходящ закон, неофициално звучи: „ А, бе вие какво се гъбаркате?”. Хубавото е, че Потресът на правото се прочу не само у нас, но и в Брюксел. Нека и те да страдат, докато се опитват да проумеят какво всъщност иска да каже закона.

СИРЕНЕТО – ЗА НАРОДА С ПАРИ, ЗА ЧИНОВНИЦИТЕ – БЕЗ ПАРИ. Поредният хванат в корумпирана поза е инспектор от РЗИ, който проверявал мандра. И освен скромните 1000 лева за джобни си е поискал и две торби сирене и кашкавал. Прост, простосмъртен инспектор. Сега си представете по върховете на политическата управляваща пирамида за какво става дума. А, бе взех милиона, ама я метнете тук в торбите и едно апартаментче или джипче, че и аз съм човек, пък на една държавна заплата не се живее. Е едно уточнение – сиренето никога не е без пари. Само че, в случая двойно го плащаме ние – народа. Един път със заплатата на корумпето и втори път – защото търговецът трябва да си избие загубата и вдига цената. Докато не разберем, че всяка една корупция/кражба бърка в нашите джобове, няма да се преборим с нея.

ОПСА, БУРЯ В СЪРЦЕТО МИ. От тестове в родното образование разбирам, че българската музика била известна със ……Софи Маринова. Бурята в мозъка ми направо ме зашемети. А аз простодушно си мислех за Гяуров, Гюзелев, Райна Кабаиванска, Гена Димитрова, Панчо Владигеров….о, наивност! Представете си след десет години как децата ни ще учат, че българската музика се олицетворява от Азис, Софи Маринова, Криско, Веселин Маринов и оркестър „Черно фередже”. Представихте ли си го? Добре! Сега като говорите с чужденци, им обяснявайте за културата на България! Ама сегашната, те траките са измрели като са видели българите да идват!

ШЪ НИ ОТЕСНЕЯТ МАГИСТРАЛИТЕ! Баце отново инспектира. Този път строежът на магистрала „Европа”. Като сам се похвали, че инвеститорите на големи стада се стичат към Територията да си оставят тук парите и да си направят селфи с него. Затова щели да отеснеят новите магистрали от наплива. Направо чувствам, че като се наинвеститорят едно хубаво, само с лично разрешение от Баце ще могат българи да пътуват по магистралите Му!

РОДНАТА ПОЛИЦИЯ Е ДИЛЪР. Отново пазителите няма кой да ги опази. Двама полицаи са заловени да продават наркотици. Това си го спомнете следващият път, когато се чудите кого да сигнализирате, че до училището на децата ви някой продава наркотици. Или когато откраднат колата ви или ограбят жилището ви. Преди да подадете жалба, питайте дали не са те. Имам уникална авангардна идея. Да си плащаме такса „спокойствие” директно на полицията, нещо като данък, според защитата. Например не даваш да ти обират жилището повече от веднъж в годината – плащаш 500 лева за спокойствието. Изобщо не искаш да те обират – според стойността на лесно преносимите вещи и свободното съдържание на домашната каса. Поне ще си спокоен и няма да си губиш времето да подаваш жалби!

МАРЕШКИ В КМЕТСКА АТАКА. Разбирам, че Марешки смята да се кандидатира за кмет на София. Въпреки абсурдността на кандидатурата, се замислям колко ли от избирателите в София са пенсионери и колко аптеки има той там на пенсионерска глава….А всъщност, столичани в малко повече, колко по-зле може да стане. Поне човекът си произвежда хапчетата и няма как да го заподозрат в липсата им, както е сегашният ви градоначалник. София ще стане приказка – бензин и розови капчета. Ако си вземате овреме розовите хапчета на промоция от новия градоначалник, току-виж приемете с по-разкрепостено мислене и свежо око ремонтите по Графа и наводненията при всеки дъжд. Въпрос на гледна точка, помислете – колко по-зле може да стане всъщност?!?

Отново типичен ден на Територията. Само на тези, които не са достатъчно тренирани, може да им се стори абсурден и възмутителен.

Останалите са свикнали, бе-еее-еее-ееее!

Елена Гунчева

loading...