ПОТРЕС НАВСЯКЪДЕ

Чета днес изказване на моя любимец Барни Ръбъла на правото, че ако до края на тази година не отпадне мониторинга на Европейската комисия, той – Данито, щял да си подаде оставката. Още веднъж го прочетох. Същото.

И понеже не е за първи път слушам подобни изказвания на управляващите, започвам да се чудя за какво всъщност се борят. Борят се СРЕЩУ МОНИТОРИНГА, НО НЕ И ЗА НЕЗАВИСИМА СЪДЕБНА СИСТЕМА, ДОБРО ПРАВОСЪДИЕ, АДЕКВАТНИ ЗАКОНИ И НЕЗАВИСИМИ СЪДИИ. Борят се защо някой ни казва, че нещо не сме направили както трябва. Не с причината, а със следствието. И в цялата държава е така. Защо ни казвате, че за нищо не ставаме? Трайте си, ей, вижте, българите са доволни като овце!

Борим се да влезем в Шенген, но не и да се справим с корупцията и охраната на границата, борим се с негативната оценка за икономическата ситуация в България, но не правим нищо да я променим. Борим се с това на кое място по корупция и свобода на словото сме класиране, но не и със самото явление.

Искрено се надявам мониторингът да остане. Защото с правосъдието става нещо страшно. То стана прескъпо, недостъпно за бедните, бавно и несправедливо. Безумни закони, съчетани с напълно безотговорна държавна и местна власт, които не си вършат работата и зависимост на съдиите, водят до абсолютен правен хаос на Територията. Затова и бягат чуждите инвеститори, а като стана дума за това – и българите.

Днес разбираме, че Европейският орган по труда няма да е в България, както се хвалеше Баце. Да не са луди! Но това не се коментира. Не се коментира нищо и защо Фолксваген си отложиха решението след толкова хвалби от Баце.

Едни недоучили, интелектуално обрани калинки си играят на държава. Не могат дори да различат важното от неважното и правилното от неправилното.

Докога?

Елена Гунчева

loading...