Почина Джеймс Пардю

На 77-годишна възраст е починал американския посланик в България между 2002-2005 г. Джеймс Пардю. Новината съобщи Стефан Тафров.

Пардю фокусира дипломатическата си кариера върху Балканите. В разгара на летните протести бившият посланик застана на страната на гражданите и определи системата ни като “фалшива демокрация”. Посочвал е и проблемът с липсата на свобода на словото. Призовавал е и Европа да се намеси и да защити демократичните принципи.

Джеймс Пардю е един от преговарящите в екипа на Ричард Холбрук, довели до подписването на Дейтънското споразумение. Участва в американската мисия по обучение и екипиране на отбранителните сили на Босна. Като представител на Вашингтон, води преговори със Слободан Милошевич и други сръбски политически лидери по време на Косовската война.

Дипломатът е бил преговарящ в международната мисия за урегулиране на етническите конфликти в Северна Македония, която води до Охридското споразумение. Като представител на НАТО има принос в оформянето на плана Ахтисаари.

Преди да започне работа като дипломат, в продължение на 28 години Пардю е бил офицер във военното разузнаване, като се издига до директор на външното разузнаване в Пентагона. Има чин полковник.

https://frognews.bg/