Почина кралица Елизабет II

В изявление Бъкингамският дворец каза:

„Кралицата почина мирно в Балморал този следобед. Кралят и кралицата ще останат в Балморал тази вечер и ще се върнат в Лондон утре“.

Кралица Елизабет II, най-дълго управлявалият монарх на Обединеното кралство, почина в Балморал на 96 години. Елибазебт II бе на престола 70 години. Смъртта на кралица Елизабет II бележи преломен момент за цялата нация.

Семейството й се събра в шотландското й имение, след като опасенията за здравето й нараснаха по-рано днес. От Бъкингамския дворец съобщиха, че лекарите са притеснени за здравословното й състояние и са я поставили под постоянно наблюдение.

Часове след новината за крехкото й здравословно състояние, хора започнаха да се събират пред Бъкингамския дворец.

С нейната смърт най-големият й син Чарлз, бившият принц на Уелс, ще поведе страната в траур като нов крал и държавен глава на 14 царства на Британската общност. По-късно тази вечер се очаква и изявление от страна на престолонаследника на Елизабет II.

В първите часове от нейната смърт трябва да бъде сменен текста на химна на Обединеното кралство. Лондонската борса ще затвори, вероятно причинявайки големи загуби на икономиката.

Парламентът ще бъде свикан, за да признае новия суверен.

Мандатът на кралица Елизабет II като държавен глава обхваща следвоенните строги икономии, прехода от империята към Британската общност, края на Студената война и влизането на Обединеното кралство в – и оттеглянето – от Европейския съюз. Нейното царуване обхваща 15 министър-председатели, започвайки с Уинстън Чърчил, роден през 1874 г., и включително Лиз Тръс, родена 101 години по-късно през 1975 г. и назначена от кралицата по-рано тази седмица.

Кралицата е родена като Елизабет Александра Мери Уиндзор в Мейфеър, Лондон, на 21 април 1926 г.

frognews.bg