ПО-ДОБРЕ УЖАСЕН КРАЙ, ОТКОЛКОТО УЖАС БЕЗКРАЙ

Ако приемем аналогията на ИТН, че са семейство в коалицията, то сегашната ситуация си е развод по италиански. Най-важното в такива житейски ситуации в семейството и в политиката е да съхраниш самоуважението и достойнството си. И да си тръгнеш без сцени, търкаляне по пода, чупене на чинии и занимаване на всички приятели и неприятели с култови извадки от семейния живот.

Когато на любовта и/или интересите идва край, всякакво протакане на естествения завършек води до грозна агония, депресиране и недоумение и погнуса у околните. Та и в политиката така. Ясно е, че за да се управлява държавата в този кризисен момент, е необходимо широко обществено съгласие. Те – управляващите, нямат такова. Нямат съгласие дори в коалицията. Не може да се приемат легитимни закони и решения в този състав на Народното събрание. Защото ще са израз не на народната воля, а на най-долнопробен пазарлък.

Колкото и да се опитват да отлагат някои политици неизбежното, то ще дойде. Въпросът е как ще съхранят себе си като личности, като политици, как ще се съхранят партиите като идеи. Как ще съхранят и този изстрадал народ, който достатъчно дълго търпя поразиите, които се натвориха в 47-то Народно събрание. Защото хората не заслужават това, което правим ние – депутатите, в момента. Хората не могат да си платят сметките, не могат да нахранят децата си, затънали са в заеми и безпаричие, а в парламента се правят дребнави и гнусни сметки за по-дълго оставане във властта с все облаги от нея.

Съжалявам, че съм в болнични и не мога да кажа това и от трибуната на Народното събрание. Трябва да се засрамим и да сложим край. Ние от Възраждане посочихме, че единствено нови избори са решението на тази криза. И се надявам, че българите ще проявят достатъчно разум и родолюбие да изберат читави политици за следващия парламент. Ние в тази грозна сделка не участваме, но няма да позволим подобна подигравка с народа ни да бъде управляван от хора, чиято цена вече всички разбраха. Не стойност, а цена. А по презумпция, когато си си сложил цена, вече нямаш никаква стойност!

Елена Гунчева
https://t.me/elenaguncheva